Volledig scherm
© theo kock

Verkoelende maatregelen tijdens vakantiespelen door extreme hitte

LOBITH/DOESBURG - De stichting vakantiespelen Rijnwaarden last het dinsdagprogramma af vanwege de extreme hitte. Met pijn in het hart heeft de organisatie besloten dat ze de veiligheid van de deelnemende kinderen niet kunnen waarborgen. 

,,Denk alleen al aan de koningsspelen in Duiven en de invloed van hitte op die kinderen. Wij nemen geen enkel risico’’, zegt Sander Weijl, voorzitter van de stichting. 

De organisatie heeft gekeken naar alternatieven, maar afgelasten was voor alle partijen het beste. Toch komt de beslissing volgens Weijl hard aan bij de vrijwilligers. ,,Iedereen is al maanden bezig met de vakantiespelen. Daar zit veel werk in. Dat we het dan moeten afblazen voelt als een domper.’’ 

Verkoeling

Quote

Daarnaast moesten kinderen verplicht water drinken.

Sander Weijl

Voor vandaag zijn temperaturen voorspeld ver boven de dertig graden. Gisteren was het ook warm, maar stond de traditionele brandweerdag vol met wateractiviteiten op het programma in Lobith. ,,We hadden voldoende water en veel verkoelende activiteiten voor de kinderen. Daarnaast  moesten kinderen  verplicht water drinken’’, zegt Weijl. Ook lokale ondernemers schoten te hulp. Zo mocht de organisatie gebruik maken van het binnenzwembad van sportschool NLG Lobith.

Het omdraaien van het maandag- en dinsdagprogramma was geen optie voor de organisatie. Weijl: ,,De vrijwilligers van de brandweer nemen hiervoor een dag vrij. Als wij op zondag het hele programma omgooien komen zij in de problemen. Het schrappen van het dinsdagprogramma was vele malen makkelijker.’’   

Het volste vertrouwen

In Doesburg gaat het hutten bouwen vandaag gewoon door. ,,We hebben zwembadjes en hebben extra schaduw gecreëerd’’, zegt Ilse Schrijver. ,,Ouders en sponsoren helpen ons. Zij hebben partytenten en zwembadjes ter beschikking gesteld. We hebben er het volste vertrouwen in dat het goed komt.’’

Schrijver verwacht dan ook geen problemen met de hitte, ondanks dat de temperatuur kan oplopen tot 36 graden Celsius. Schaduw en voldoende water moet genoeg zijn. ,,En we smeren de kinderen natuurlijk goed in tegen de zon’’, zegt Schrijver. 

Volledig scherm
© theo kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers