Bij de opening van DocksNLD 1 waren koorddansers actief.
Volledig scherm
Bij de opening van DocksNLD 1 waren koorddansers actief. © theo kock

Verminderd uitzicht door DocksNLD 2: 5 ton voor Azewijn, 5 ton voor Netterden

DIDAM – Montferland geeft zowel Azewijn als Netterden 500.000 euro compensatie voor de komst van DocksNLD 2, het nog te ontwikkelen tweede bedrijventerrein voor logistieke ondernemingen naast DocksNLD 1, bij ’s-Heerenberg.

Het college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag tot deze tegemoetkoming, omdat beide dorpen het vrije uitzicht aangetast zien worden als transporteurs daar hun 5 tot 10 hectare grote loodsen laten bouwen. Het besluit is deels bijzonder, omdat Netterden valt onder Montferlands buurgemeente Oude IJsselstreek. B en W vinden echter dat ze ook voor deze kleine kern in de bus moeten blazen omdat het veranderende landschap Netterden in even grote mate treft als Azewijn.

Weg Emmerik-Zutphen

Bij de tweemaal vijf ton laat Montferland het niet. Het college wil Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst daarnaast helpen met de aanleg van een weg van Emmerik naar Zutphen door aan dit tientallen miljoenen kostende project 1,5 miljoen euro mee te betalen. De stuurgroep West-Achterhoek, die studeert op dit plan, vindt zo’n directe ontsluiting cruciaal voor de vier gemeenten. Montferland sluit zich aan bij die opvatting, zegt CDA-wethouder Walter Gerritsen van Logistiek en Ruimtelijke Ontwikkeling. ,,DocksNLD 2 betekent vijftienhonderd nieuwe banen. Dit is belangrijk voor de hele regio en wij helpen dus waar dat kan.’’

De verbinding wordt waarschijnlijk een provincieweg. Ze begint bij de nieuwe op- en afrit van de snelweg A3 (zo heet de A12 op Duits grondgebied) bij Netterden en gaat via de Meilandsedijk richting de rondweg van Zeddam lopen. Van daaruit wordt nieuw asfalt aangelegd richting Zutphen.

De 2,5 miljoen euro die Montferland in totaal investeert, komt uit de opbrengsten van het 60 hectare metende DocksNLD 2. De realisatie is nog niet begonnen. Sterker: alle boerengrond moet de gemeente nog verwerven. Op DocksNLD 2 is ruimte voor ongeveer acht logistieke bedrijven.

Liemers