Vwo 4-klas Candea College schrijft én publiceert roman 'De gebroken hemel'

videoDUIVEN – Arnoud Kuijpers, docent Nederlands op het Candea College in Duiven, heeft 21 vwo 4-leerlingen een wel heel zware opdracht gegeven: schrijf een roman. De groep volbracht die missie niet alleen, maar kreeg de pennenvrucht ook nog eens uitgegeven.

Het boek, De gebroken hemel geheten, is een detective. Het werk is onder meer te koop bij webwinkel Bol.com. De vwo’ers schreven onder het pseudoniem Berry J.F. Stamslagt, een combinatie van de letters van de voornaam van alle 21 leerlingen.

,,Drie onderwerpen moesten terugkeren in het boek: een rood wekkertje, een donkere mannelijke gestalte in een hotel en ledematen die uit het glazen dak boven de lobby vallen als de wekker afgaat”, vertelt leerling Thijs Heijmer. ,,We brainstormden eerst voordat we begonnen te schrijven.”

Slimme aanpak

De scholieren schreven de roman via Google Docs, waarop iedereen gelijktijdig aan één bestand kan werken en meelezen met de andere auteurs. De leerlingen pakten het slim aan: ze namen elk één hoofdstuk voor hun rekening waarin zij een eigen personage bedachten. Onder anderen een cocktailmixer, een priester, een tilapiakweker en de privébutler van de Russische minister van Defensie vertellen wat zij beleven als de wekker rinkelt.

Een punt kregen de leerlingen niet voor hun pennenvrucht. ,,Dat is helemaal niet belangrijk”, zegt vwo’er Ted Prost. ,,Dat ons boek uitgegeven is, is een veel mooiere beloning dan welk cijfer ook.”

Content

Kuijpers – hij werd in 2015 in het radioprogramma De taalstaat van Frits Spits uitgeroepen tot docent Nederlands van het jaar – staat bekend om zijn originele manier van lesgeven. De leraar is zeer te spreken over de prestatie van de klas. ,,Ik gaf de opdracht omdat ze door te schrijven hun taal verbeteren. Dat het een detective is geworden die ook nog eens uitgegeven is, is fantastisch.”

Volledig scherm
De leerlingen van vwo 4 van het Duivense Candea College die een roman schreven en uitgaven. © Bart Harmsen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers