Wethouder Ton Spaargaren legt de duurzame tegel vast.
Volledig scherm
Wethouder Ton Spaargaren legt de duurzame tegel vast. © DE GELDERLANDER

'Wereldprimeur' voor Duiven, dat afvaltegel in gebruik neemt

DUIVEN Duiven heeft een wereldprimeur door duurzame tegels te gaan gebruiken. De tegel wordt gemaakt van bodemassen, reststoffen die achterblijven na het verbranden van het restafval in de Duivense vuilverbranding AVR.

De reststoffen worden bij afvalverwerker De Zweekhorst in Zevenaar door Van Ganzewinkel schoongemaakt, waarna de mineralen worden verwerkt tot Forz, vergelijkbaar met zand en grond. Betonindustrie De Hamer maakt er tegels, stenen, trottoirbanden en andere verhardingsmaterialen van.

'Mooi initiatief'

,,Dit is een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven en gemeenten samenwerken’’, zegt wethouder Ton Spaargaren van Milieu en Duurzaamheid. ,,Dit is een mooi initiatief van het bedrijfsleven. Zij bedenken iets en gaan daarmee de markt op. Als wij straks met onze wegen aan de gang gaan, zullen we dit zeker bij onze overwegingen laten meespelen.’’

Spaargaren is zelfs een beetje trots op de tegel. ,,Een nieuw leven voor Duivens afval. Het is een geweldig initiatief. Het concept wordt straks in meer Nederlandse gemeenten toegepast. Misschien zelfs over de hele wereld.”

Rob Hageman van AVR stelt dat iedere Duivenaar jaarlijks 150 kilo restafval produceert, naast glas, papier, plastic en gft. Van deze 150 kilo wordt tijdens de verbranding elektriciteit en warmte gemaakt die via de stadsverwarming naar Duiven teruggaan. Een kwart verbrandt niet. Daar kon tot nu toe niets mee gebeuren. Nu kunnen er dus stenen en tegels van gemaakt worden. Hageman rekent voor dat een jaar restafval per inwoner goed is voor dertien tot vijftien tegels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers