Volledig scherm
Het station van Westervoort. foto Henk Rodrigo

Westervoort krijgt deelfietsen op het station

WESTERVOORT - Wie naar de bedrijventerreinen in Duiven en Westervoort wil reizen per openbaar vervoer, kan vanaf nu gebruikmaken van deelfietsen die op station Westervoort staan. 

,,We hebben er tien geplaatst", zegt projectleider Bram Veldhuis van de Groene Allianties de Liemers. ,,Er is budget voor nog vijf fietsen." De rijwielen – damesfietsen met versnellingen – zijn bedoeld om de laatste kilometers te overbruggen.  

Openbaar vervoer

,,Veel mensen die nu naar de bedrijventerreinen in Duiven en Westervoort gaan, worden gedwongen om met de auto te gaan. Je kunt er met het openbaar vervoer nauwelijks komen. Maar nu met de fiets wel. We hopen dat mensen daardoor makkelijk kiezen voor het openbaar vervoer", zegt Veldhuis.

De deelfietsen staan wel op slot. Ze zijn te openen met een code. Die is te verkrijgen met de smartphoneapp Skopei 360.  Met die app zijn in Hilversum al fietsen te huren, waar het eerste proefproject loopt. Westervoort is het tweede.

Registeren

,,Een abonnement is niet nodig, maar je moet je wel registeren", zegt Veldhuis.  Het verschil met een ov-fiets die op grote station te huur is, is volgens Veldhuis dat er in Westervoort geen medewerker nodig is. ,,Het is volledig geautomatiseerd. Je hebt alleen een smartphone nodig."

De fiets huur je per uur of per dag. ,,Wat je wilt", zegt de projectleider. ,,Je kunt de fiets vooraf reserveren. Via track & trace kun je zien waar die staat." De eerste keer betaal je huur voor je fiets. Als je een enquête invult, dan krijg je een tegoedbon waarmee je de fiets vaker kunt gebruiken.

Proefproject

,,Omdat het om een proefproject gaat, is het gebruik van de fietsen voorlopig zo goed als gratis", zegt Veldhuis. De proef duurt tot aan de zomervakantie. ,,Daarna vragen we wel huur."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers