Wie het lege dönerbakje weer inlevert, krijgt 50 cent terug

videoDUIVEN – Go Clean in Duiven, de schoonmaakorganisatie die de hele gemeente van zwerfafval wil ontdoen, heeft een succes geboekt. Ze heeft de eerste ondernemer gevonden die meedoet aan een statiegeldactie.

De zaak Yauno aan het Eilandplein heeft de statiegeldactie als eerste winkel omarmd. Bij Yauno kan onder meer döner, olijven en fruit worden gekocht. Wie het kartonnen dönerbakje en het plastic vorkje na consumptie weer inlevert, krijgt 50 cent terug. ,,We hopen dat alle ondernemers aan het Eilandplein en de rest van Duiven hieraan mee gaan doen, want er ligt her en der veel plastic en papier’’, zegt Wendy van Heumen, die Go Clean met Peggy Blaauw opstartte.

Risico

Volledig scherm
Youssna Wahbi neemt een leeg bakje in ontvangst. © Jan Ruland van den Brink

Yauno, dat wordt gerund door Firas Youna en Youssna Wahbi, neemt een bewust risico, want de döner kostte vóór de actie al 3 euro en is niet duurder geworden. ,,Youssna en Firah leggen er dus 50 cent op toe als iemand het bakje terugbrengt. We vinden het fantastisch dat ze ons initiatief zo omarmd hebben’’, zegt Blaauw.

Het Eilandplein oogt als een grote ontmoetingsplek. De winkels zijn in een halve cirkel gebouwd en schuin ertegenover zit het gesloten cultureel centrum 't Eiland, waar sinds kort Praathuis 304 in is ondergebracht. Het vele zwerfvuil is niet alleen Go Clean een doorn in het oog, want ook bewoners in de appartementen boven de winkels storen zich eraan.

Volledig scherm
De vrouwen achter Go Clean: Wendy van Heumen (links) en Peggy Blaauw. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers