Volledig scherm
Martine Tukker (46) uit 's Heerenberg vond energiegelletjes van tal van merken langs het parcours van het NK Wielrennen, daags na de wedstrijd. © Martine Tukker

Wielerfan Tina ruimt rondslingerende gelzakjes op na NK

'S-HEERENBERG - Daags na het NK Wielrennen in Montferland, ziet wielerfan Martine Tukker (46) uit 's-Heerenberg nog talloze lege zakjes energiegel langs het parcours slingeren. Ze besluit tot actie over te gaan.

Zelf heeft ze genoten van de wedstrijd. ,,Maar dinsdag 27 juni was nog niets opgeruimd", zegt Tukker, zelf fervent mountainbiker. De finale van het NK wielrennen voor de eliterenners vond de zondag ervoor plaats. ,,Toen besloot ik het zelf maar te gaan doen." Met een indrukwekkend resultaat.

Tassen vol rommel

,,Op dinsdag had ik al een fikse plastic tas, vol met zakjes opgeslurpte gels en verpakkingen van energierepen", zegt Tukker. De donderdag en vrijdag erop vervolgde ze haar opruimronde. ,,Pas toen zag ik mannen van de gemeente met een opruimzakje." 

Langs de NK-route waren volgens Tukker dropzones ingericht; een plek waar afval kan worden neergegooid tijdens de koers. ,,Maar daar trekt de gemiddelde renner zich niks van aan. De hele route was een dropzone."

Goede voorbeeld

Volgens Tukker moet er een mentaliteitsverandering komen onder teams en renners. ,,Het is van de zotte dat een profwielrenner denkt: 'ik zit in de wedstrijd, dus ik mag het gewoon van me afgooien.' Zij moeten juist het goede voorbeeld geven." 

Vandaar dat Tukker via Twitter foto's van haar 'opbrengst' naar verschillende wielrenners, ploegen en wielerbladen stuurde. Ook nu, tijdens de Tour de France, verwacht Tukker dat er van alles in de berm gegooid wordt. ,,Daar zal vast niet zo'n gekke vrouw rondlopen die alles opruimt."

Liemers