Henk Zomerdijk in 2009. Foto: William Hoogteyling
Volledig scherm
Henk Zomerdijk in 2009. Foto: William Hoogteyling

Woede over toespraak van burgemeester

DUIVEN/ZEVENAAR - Burgemeester Henk Zomerdijk van Duiven heeft de woede van de drie Liemerse buurgemeenten op zijn hals gehaald met een toespraak voor het midden- en kleinbedrijf in Duiven. Zomerdijk deelt in de speech sneren uit naar Zevenaar en diens burgemeester Jan de Ruiter.

In de ogen van Zomerdijk is Zevenaar 'het grootste gevaar' dat zijn gemeente bedreigt. De Zevenaarse wethouders en de burgemeester typeert hij als dromende bestuurders die in slaap gesukkeld zijn.

De Liemerse centrumgemeente vindt dat er snel een gesprek moet komen met Duiven. Zevenaar wil weten of de uitspraken van Zomerdijk breed worden gedragen. "Het zijn pittige uitspraken", zegt Zevenaars burgemeester Jan de Ruiter. "Ik hoor van ondernemers, ook uit Duiven, dat zij zich er ongemakkelijk bij voelen. En ik vermoed dat ook in het Duivense college niet iedereen de mening deelt."

De vier Liemerse gemeenten staan aan de vooravond van besluiten over een meer intensieve samenwerking, waarbij ook de vorming van één Liemerse gemeente aan de orde is. Burgemeester Mark Slinkman van Rijnwaarden zegt zich grote zorgen te maken over dat proces. "Uit de toespraak van Zomerdijk spreekt een gebrek aan respect voor de burgemeester van Zevenaar."

Liemers