Volledig scherm
Beheersmaatschappij NLD wil zelf het zwemonderwijs verzorgen. © Jan van den Brink

'Wurgcontract' nekt Zwemvereniging Lobith

LOBITH - De zwemvereniging Lobith voelt zich voor het blok gezet door de nieuwe eigenaar van zwembad De Boskuul en spreekt van een 'wurgcontract'. ,,Alle opties betekenen het einde van onze vereniging’’, zegt Arnold Claassen, die al 47 jaar zwemles geeft.

Zwemvereniging Lobith staat perplex. Totaal onverwachts confronteerde beheersmaatschappij NLG uit Zeddam de vereniging met nieuwe voorwaarden, omdat NLG de exploitatie niet rondkrijgt. 

Huurverhoging

NLG wil na een jaar een huurverhoging doorberekenen van iets minder dan 4.000 euro naar 30.000 euro. De vereniging mag ook de leerlingen overdragen aan NLG, die de zwemlessen voor diploma A, B en C zelf gaat geven. Aan deze optie is juist een huurverlaging gekoppeld. De vereniging hoeft dan maar 1.957 euro te betalen. Optie 3 is dat de vereniging de kinderen overdraagt aan NLG en voor de beheersmaatschappij zwemles geeft. De huur gaat maar ietsje omhoog naar 4.000 euro. 

Vorig jaar nam NLG het zwembad en het ernaast gelegen fitnesscentrum Fysique over. ,,Wij hebben ervoor gezorgd dat De Boskuul open kon blijven’’, zegt Leon du Plessis. Dit was in juni 2016. Een maand later sloot het college De Boskuul, omdat het gebouw niet veilig genoeg was.

Quote

Wij hebben ervoor gezorgd dat De Boskuul open kon blijven.

Leon de Plessis van beheersmaatschappij NLG

Compensatie

Van een wurgcontract is volgens De Plessis helemaal geen sprake, omdat de club geen nieuw contract onder de neus heeft gekregen. De voorgestelde opties zijn ook niet in beton gegoten. ,,Over onze voorstellen kunnen we praten.’’

NLG wil gecompenseerd worden in het zwemtekort, want de jaarlijkse gemeentesubsidie van 70.000 euro dekt de tekorten niet. Het eerste half jaar leverde (inclusief aanloopkosten) een tekort van 40.000 euro op. ,,Wij zijn er achter gekomen dat de vereniging A, B en C lessen geeft aan 55 kinderen en dat wij daardoor omzet mislopen. Wij moeten zorgen voor een sluitende exploitatie om het bad open te kunnen houden.’’ 

Du Plessis  stoort zich eraan dat de Zwemvereniging onder zijn duiven schiet. ,,Wij waren een Facebookcampagne gestart om onze zwemlessen te promoten: wekelijks voor 36 euro per uur. Daar reageert de zwemvereniging dan op met: bij ons kost het altijd 13 euro. In andere zwembaden van ons zijn ook clubs. Zij geven geen zwemonderwijs, maar survival, snorkelen en wedstrijd zwemmen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers