Volledig scherm
© AD/Thinkstock

De platenspeler is terug! Welke moet je hebben voor een fijne beleving?

Hartstikke leuk, die feestdagen, maar wat moeten we dit jaar nu weer geven? Twee keer per week geeft testvergelijkingssite besteproduct.nl koopadvies over cadeaus die goed getest zijn door hun testpanels. Vandaag aflevering 7: platenspelers.

Muziek wordt, zoals bijna alles in het leven, steeds digitaler. Vanaf het internet ‘streamen’ we er lustig op los, bijvoorbeeld via diensten als Spotify. Draadloos, direct en gemakkelijk vanuit de cloud. Geweldig natuurlijk, die vooruitgang, maar erg romantisch is het niet. En dat stukje romantiek hebben we blijkbaar tóch nodig. De platenspeler is namelijk al enkele jaren bezig aan een heuse comeback.

Zien, voelen, ruiken en kriebelen aan je baard

Bij vinyl gaat het om de totale beleving van muziek. Dat begint natuurlijk met de plaat écht in handen hebben. Vinyl kun je zien, voelen en ruiken. Een nummer overslaan of de shuffle-functie aanzetten is er natuurlijk niet bij. Je luistert lekker de hele plaat af. Al dan niet kriebelend aan een eventuele hipsterbaard, lees je tijdens het luisteren het boekje van de artiest door. Da’s toch even andere koek dan de beleving van een online streamingdienst.

De audiofielen van vergelijkingssite BesteProduct.nl zien al jaren platenspelers de revue passeren. Zij beoordelen deze apparaten op geluidskwaliteit, gebruikservaring, bouwkwaliteit, design, functies en prijs. Uit de meest recent geteste platenspelers is een selectie gemaakt van drie exemplaren die niet de wereld kosten. Een alleskunner, een uitblinker in geluidskwaliteit en een goede goedkope optie.

Drie platenspelers waar wij blij van worden

Alleskunner voor de veeleisende DJ en kritische muziekliefhebber

Audio-Technica LP-120USB: 249 euro

Platenspeler met zware constructie en solide bouw. Geluid is mooi in balans met een stevig en strak laag en zuiver midden en hoog. De toonarm is in alle richtingen af te stellen. Beschikt over uitgebreide pitch control , 78-toeren functie, ingebouwde voorversterker en een USB interface. Zeer geschikt voor de semiprofessionele DJ, maar ook interessant voor de veeleisende muziekliefhebber.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Leuke en betaalbare instapper

Lenco L-3808: 175 euro

De geluidsweergave is prima, maar wat dun en minder strak in het laag. Dit komt vooral door de wat minder zware constructie. De voorversterker aan boord zorgt ervoor dat je hem direct op iedere versterker kan aansluiten. Via de USB interface is daarnaast het maken een opname een fluitje van een cent. Uitstekende eerste aanschaf voor de beginnende vinyl DJ/liefhebber.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Minimalistische speler voor de kritische luisteraar

Pro-Ject Audio Essential III: 329 euro

Mooi design en een goede weergave, alleen voorzien van de essentiële onderdelen die nodig zijn om muziek uit de groeven van een plaat te halen. Goede motor, resonantievrij plateau, solide toonarm en een mooi element. Meer heb je feitelijk niet nodig. Scoort pluspunten voor de geluidskwaliteit. Strak hoog, midden en laag en een goede definitie.

Volledig scherm
© besteproduct.nl

Je kunt meer platenspelers vergelijken op besteproduct.nl.