Volledig scherm
PREMIUM
Bij Myrke van der Does is het aardig puzzelen met alle kinderen en een beperkt aantal kamers. © Marco Okhuizen

Meerdere kinderen op één kamer: prima idee!

Met je broertje of zusje op één kamer slapen, is dat een goed idee? Of hebben kinderen ‘recht’ op een eigen plekje in huis? En wat nu als daar niet genoeg ruimte voor is, hoe doe je het voor de kinderen dan toch het beste?

Quote

Op vakantie slapen ze naast elkaar in de camper en dat gaat goed

Mirjam van Vliet

Dave (bijna 9) en Luke (7) deden nog net geen rondedansje, toen hun ouders hen vroegen of ze samen op één kamer wilden slapen. Mirjam van Vliet (39) en haar man betrokken het huis van zijn ouders in Wateringen; een mooie woning, maar wel met maar twee slaapkamers. Die zijn bovendien niet makkelijk doormidden te delen, vanwege de plek van het raam. ,,Om de jongens een eigen kamer te kunnen geven, hadden we er een dakkapel moeten opzetten’’, vertelt Van Vliet. ,,Is dat het geld waard, vroegen we ons af. Op vakantie slapen ze naast elkaar in de camper en dat gaat goed.”

Was het vroeger, met kleinere behuizing en grote gezinnen, heel gewoon om kinderen samen op een kamer te laten slapen, toen de welvaart toe- en het gemiddelde aantal kinderen per gezin afnam, werd het ‘normaal’ dat kinderen hun eigen kamer hadden. Door het toenemend aantal éénoudergezinnen en samengestelde huishoudens lijkt die trend weer te keren. En soms is er simpelweg niet voldoende geld of ruimte om alle kinderen een eigen plek te geven.