Volledig scherm
© Hans van de Vlekkert

Trillende spieren, daar word je sterk van

Voor veel beginnende sporters een herkenbaar fenomeen: trillende spieren tijdens een pittige workout. Zijn die protesterende spieren een teken dat je goed bezig bent, of juist niet?

 ,,Meestal betekent het dat het lichaam de beweging of de intensiteit van de training niet gewend is", legt fitnessexpert Frank den Blanken uit. Trillende spieren zijn dus een teken dat de spieren harder aan het werk zijn dan het lichaam gewend is. Het trillen treedt volgens Den Blanken vooral op als je nooit aan krachttraining hebt gedaan of als je zwaarder traint dan je spieren gewend zijn. 

Trillende spieren kunnen geen kwaad. ,,Eigenlijk is het een teken dat je je grenzen aan het verleggen bent", legt de personal trainer uit. De spiertremoren zorgen er juist voor dat er spiergroei optreedt. ,,Zorg wel dat al je bewegingen niet te snel zijn. Houd de beweging gecontroleerd voor het beste effect en om blessures te voorkomen."

Maar hevige spiertrillingen of spierpijn na het sporten zijn niet per se een indicatie voor een goede training. Spierpijn is namelijk afhankelijk van de gevoeligheid van de pijnreceptoren van de spiercellen. Den Blanken: ,,Als je geen spierpijn ervaart, wil dat zeker niet zeggen dat je niet goed hebt getraind. De ene sporter heeft soms veel meer last van spierpijn terwijl een ander met vergelijkbare spierschade nergens last van heeft."

  1. Ik kan geen kant op
    PREMIUM
    Egbert Jan

    Ik kan geen kant op

    We staan in mijn berging en overzien zijn wanordelijk neergezette spullen. Een stapel verhuisdozen is ingezakt, de inhoud puilt eruit. Een matras hangt over m’n fiets. ,,Vader van de Eeuwige Zoon van de Vredige Vader! Met hoofdletters hè. Ik ga deze week opruimen.’’ Ik schiet in de lach; dat irriteert hem. ,,Je neemt me niet serieus.’’ Dat doet denken aan die keer dat hij 17 werd en we met twee vrienden en z’n toenmalige verkering onderweg waren naar een of andere spectaculaire attractie. Deining op de achterbank. Rauwe kreten, een gillend lachje. Yann tikte me op de schouder. Zijn stem smeekte om steun. ,,Pap. De Nijl stroomt toch door Maastricht?’’ Verrassend hoe anders je kind kan zijn. Hij geobsedeerd door vuurwerk, ik verafschuw het. Hij gek op vissen, ik zal nooit zo’n weerloze glibber uit de plomp trekken. Hij een fascinatie voor schiettuig en legerkleding, beide laten mij koud. En ik zat vroeger in atlassen te neuzen. Zoon is oprecht en totaal niet geïnteresseerd in topografie. Wat had ik hem graag willen steunen, maar ik schoot in de lach. ,,Wel! De Nijl!’’ ,,Het heet Maastricht, niet Nijltricht.’’ Gelach. ,,Je neemt me niet serieus, verdomme!’’