Volledig scherm
© Hans van de Vlekkert

Trillende spieren, daar word je sterk van

Voor veel beginnende sporters een herkenbaar fenomeen: trillende spieren tijdens een pittige workout. Zijn die protesterende spieren een teken dat je goed bezig bent, of juist niet?

 ,,Meestal betekent het dat het lichaam de beweging of de intensiteit van de training niet gewend is", legt fitnessexpert Frank den Blanken uit. Trillende spieren zijn dus een teken dat de spieren harder aan het werk zijn dan het lichaam gewend is. Het trillen treedt volgens Den Blanken vooral op als je nooit aan krachttraining hebt gedaan of als je zwaarder traint dan je spieren gewend zijn. 

Trillende spieren kunnen geen kwaad. ,,Eigenlijk is het een teken dat je je grenzen aan het verleggen bent", legt de personal trainer uit. De spiertremoren zorgen er juist voor dat er spiergroei optreedt. ,,Zorg wel dat al je bewegingen niet te snel zijn. Houd de beweging gecontroleerd voor het beste effect en om blessures te voorkomen."

Maar hevige spiertrillingen of spierpijn na het sporten zijn niet per se een indicatie voor een goede training. Spierpijn is namelijk afhankelijk van de gevoeligheid van de pijnreceptoren van de spiercellen. Den Blanken: ,,Als je geen spierpijn ervaart, wil dat zeker niet zeggen dat je niet goed hebt getraind. De ene sporter heeft soms veel meer last van spierpijn terwijl een ander met vergelijkbare spierschade nergens last van heeft."