Volledig scherm
PREMIUM
Over het water, Amsterdam-Noord. Tommy Wieringa: ,,Midden in de crisis zette Lot Douze met succes een crowdfundingactie op om een boekhandel te beginnen in Amsterdam-Noord - dwars tegen de tijdgeest in. Daar neem ik mijn hoed voor af.’’ © Joost Hoving

Waar winkelt Tommy Wieringa?

favoriete boekhandelsSchrijver en columnist Tommy Wieringa geeft lezingen door het hele land. Of hij nu in Deventer is, in Amsterdam of Middelburg, hij heeft in elke stad zijn favoriete boekhandel. Dit zijn de namen - en Tommy vertelt waarom.

Als kleuter stal ik snoep, als adolescent stal ik boeken. Ik stal zoveel boeken dat mijn pleegmoeder tegen mijn vader zei: ‘Meet elke week het aantal boeken in zijn kast op, en vraag je dan af of hij dat van zijn zakgeld kan doen’.

Van jongs af aan hield ik van boeken en heb ik me thuis gevoeld in boekwinkels, eerst als dief, toen als consument en ten slotte als schrijver. Traag dwaal ik tussen de tafels en kasten vol boeken en vergewis me van de nieuwe schrijvers, de reputaties, de vertalingen en de trends in het uitgeven; dat alles heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op me uitgeoefend. Het was een wereld waar ik bij wilde horen.