Belgen trekken stekker uit tramlijn Hasselt-Maastricht: plannen na achttien jaar in prullenmand
De Vlaamse minister Lydia Peeters (Mobiliteit) heeft maandagmiddag tijdens bestuurlijk overleg laten weten dat de tramlijn tussen Hasselt en Maastricht niet doorgaat. Daarmee komt na bijna achttien jaar een eind aan de plannen voor zo’n tramverbinding tussen beide Limburgse hoofdsteden.
,,De Vlaamse ministerraad heeft besloten niet langer door te gaan met de tram Maastricht-Hasselt”, heeft de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake maandagmiddag aan de gemeenteraad laten weten.
,,We begrijpen dat dit veel vragen oproept en bij voor- en tegenstanders de nodige emoties teweegbrengt”, aldus de burgemeester. ,,Het is allemaal heet van de naald”, aldus Penn.
De tramverbinding moest onder meer forensenverkeer vanuit het Belgische grensgebied vergemakkelijken en het verkeer in binnensteden ontlasten. De tramlijn zou jaarlijks een kleine zeven miljoen reizigers vervoeren. Volgens eerdere prognoses zouden dagelijks gemiddeld zo’n 18.000 mensen van de tram gebruik maken.
De tramlijn vanuit Maastricht tot de Belgische grens zou zo’n 6 kilometer lang worden. De tramlijn zou worden gekoppeld aan 27 kilometer Vlaams spoor. De tram moest bijdragen aan de groei op het gebied van economie, cultuur, kennisuitwisseling, toerisme en recreatie, aldus beide overheden in een eerdere verklaring uit 2011.
De tram bleek echter voor zowel Maastricht als de Vlaamse regering een hoofdpijndossier. Aanvankelijk zou de tientallen miljoenen kostende lijn in 2010 geopend worden, toen werd het 2017, en vervolgens stond 2024 op de planning. Het is er allemaal niet van gekomen.
Maastricht en de provincie Limburg dreigden eerder met schadeclaims als de Vlaamse regering de plannen voor de tram naar de prullenmand zou verwijzen. Een woordvoerder van Maastricht liet maandag weten dat de gemeente dinsdag zal reageren op het nieuws.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COA wijst twee locaties in Geleen en Haarlemmermeer aan als nieuwe opvangplekken voor 230 asielzoekers
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft vandaag twee nieuwe locaties gevonden voor de opvang van 230 asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De locaties bevinden zich in Geleen en Haarlemmermeer. -
Lange rijen voor waterverdeelpunten op bloedheet Pinkpop
Voor een waterverdeelpunt bij de ingang van het terrein van Pinkpop in Landgraaf staan vrijdagmiddag lange rijen mensen te wachten. Waterleidingmaatschappij Limburg deelt er gratis water uit. En dat is ook nodig op het zonovergoten terrein waar weinig schaduw te vinden is en de temperatuur boven de 30 graden klom. -
Maaswater ingezet tegen droogte in De Peel
De Maas wordt de komende jaren ingezet om de droogte in De Peel te bestrijden en het grondwater op peil te brengen. Daartoe hebben de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat een akkoord gesloten, maakte Rijkswaterstaat vandaag bekend. -
Fietser (88) overleden na aanrijding in Beek
De 88-jarige inwoner van Beek die afgelopen donderdagochtend werd aangereden door een auto op de Prins Mauritslaan in Beek is op dezelfde dag overleden. Dat meldt De Limburger. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Oud-gedeputeerde in Limburg opent meldpunt tegen journalist
Voormalig bestuurder van de provincie Limburg, CDA’er Ger Driessen, heeft een meldpunt geopend tegen NRC-journalist Joep Dohmen. Daar kunnen mensen die zich beschadigd voelen door vermeende onterechte publicaties van de journalist hun ervaringen delen.