Volledig scherm
Bisschop Harrie Smeets van Roermond. © ANP

Bisdom Roermond schrapt kwart van alle banen

ROERMOND - Het bisdom Roermond heeft voor veertien medewerkers geheel of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. In totaal gaan bij een ongekend grote reorganisatie 9,9 van de 37 fte’s verloren. Meerdere afdelingen, waaronder de catechistenopleiding, worden geheel opgedoekt. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De personele ingreep, die al langere tijd in de lucht hing, komt er onder druk van een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting. Dat tekort is vooral het gevolg van dalende inkomsten van de kerken, die een dele van hun opbrengst aan collectegelden aan het bisdom afdragen. Omdat het er niet op lijkt dat die inkomsten komende jaren weer zullen groeien, moet er nu worden gesneden.

Toegewijde mensen

Bisschop Smeets zegt het zeer te betreuren dat hij afscheid mot nemen van toegewijde mensen die zich jarenlang voor het bisdom hebben en de parochies hebben ingezet. Maar volgens hem is er op dit moment helaas geen andere mogelijkheid dan ontslag.

Om verdere kosten te besparen heeft het bisdom ook gekeken naar het onroerendgoedbezit. Deze zomer nog lekte uit dat een interne commissie bisschop Smeets had geadviseerd te overwegen om het statige bisschophuis aan de Paredisstraat in Roermond te verkopen en de bisdomorganisatie geheel te concentreren in het Kartuizercomplex aan de Swalmerstraat. 

Verhuisd

Medewerkers die werkten in panden aan de Neerstraat in Roermond zijn inmiddels al verhuisd naar de Swalmerstraat. Eerder meldde het bisdom dat over verkoop van het bisschopshuis deze maand een besluit zou vallen. Een woordvoerder  meldde donderdag dat dit vooruitgeschoven is naar begin volgend jaar.