Kritiek op schaderegeling overheid voor wateroverlast Limburg: ‘Geen cent uitgekeerd’
Vier maanden na de overstromingen in Limburg klinkt kritiek op de schaderegeling van de overheid. ,,Er is nog geen cent uitgekeerd”, verklaarde burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.
Na de gebeurtenis zette het demissionaire kabinet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in om schade te vergoeden die niet verzekerbaar was. Overvloedige regenval is wel te verzekeren, maar overstromingen door de Maas en andere rivieren hier in het algemeen niet.
Gebrek aan doorzettingsvermogen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de schaderegeling uit. Burgemeester Prevoo ziet bij de instantie een gebrek aan doorzettingsvermogen. Hij wil verder dat de aanmeldingstermijn voor de regeling wordt verlengd “tot alle schade is afgewikkeld”. De termijn loopt nu op 15 december af.
Ook Michael Faure, hoogleraar verzekeringsrecht aan de Universiteit van Maastricht, uitte kritiek op de uitvoering van de schaderegeling. Die is volgens hem vrij bureaucratisch. Bovendien wijst hij erop dat de RVO geen ervaring met uitkeringen heeft in tegenstelling tot verzekeraars.
Miljoenen
Het Verbond van Verzekeraars schat dat ze 160 miljoen euro tot 250 miljoen euro schade moet vergoeden. Ongeveer 30 procent van de particuliere schade en zo’n 50 procent van de claims van bedrijven moet nog worden afgewikkeld, zei Geeke Feiter-Van Heuvelen van het Verbond van Verzekeraars.
De extreme wateroverlast in het zuiden heeft rond de 1,8 miljard euro aan schade veroorzaakt. Volgens Faure moet de overheid zorgen dat schade door overstromingen verplicht kan worden verzekerd. In landen als België, Frankrijk, Spanje en Noorwegen is dat al zo en werkt dat goed, zei hij.
Deskundigen waarschuwen dat in de toekomst vaker dergelijke natuuroverlast zal voor komen door klimaatverandering. De provincie Limburg zegt dat 1,2 miljard euro nodig is om de provincie klimaatbestendig te maken. Er zal veel meer moeten worden ingezet op aanpassing hieraan, meent Josette van Wersch van het Waterschap Limburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tot 250 miljoen euro schade door wateroverlast Limburg en Brabant
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Politiehond vindt in tuin verstopte bestuurder van gestolen auto na crash
Met dank aan politiehond Santo heeft de politie afgelopen nacht in Bunde de bestuurder van een gestolen auto in de kraag gevat. De verdachte had zich in een tuin verschanst nadat hij met zijn auto was gecrasht en te voet verder was gevlucht. -
PREMIUM
Veel poespas om raskatten te verzorgen? Nee hoor, ‘ze moeten gewoon mooi zijn’
Meer dan driehonderd katten bij elkaar en geen miauwtje te horen. De deelnemers aan de strak georganiseerde Neocatshow in Nijkerk zijn wel wat gewend en trouwens ook zéér fotogeniek, van de iele sphynxen tot de reusachtige Maine Coons. -
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Nieuws gemist? | Met video
‘Geluksvarkens’ uit put gered • Speedpedelecster gewond bij botsing • Bizarre modeshow Viktor&Rolf
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van 27 januari. -
Update
Limburg wil 1,2 miljard euro voor bestrijding wateroverlast
Er moet een fonds van 1,2 miljard euro komen om wateroverlast in Limburg in de toekomst te voorkomen. Dat willen de Provincie Limburg, Waterschap Limburg en verschillende gemeenten.