Wild zwijn.
Volledig scherm
Wild zwijn. © Getty Images/iStockphoto

Limburg krijgt afschotvrij gebied, maar doden wild zwijn mag wel

Limburg krijgt een natuurgebied waar jagers in principe geen dieren mogen afschieten. Met één uitzondering: het wilde zwijn mag wel worden geschoten.

De provincie wil het aantal wilde zwijnen binnen de perken houden, om zo het risico op Afrikaanse varkenspest zo klein mogelijk te houden. De vrees bestaat dat als er wilde zwijnen opduiken met deze vorm van varkenspest ook varkens van veebedrijven besmet kunnen raken. 

Limburg vindt verder dat indien nodig bij 'ongewenste ontwikkelingen' ook afschot van enkele andere soorten mogelijk moet zijn in het afschotvrij gebied.

Vertrouwelijke shortlist

De Faunabeheereenheid Limburg komt dit voorjaar met een voorstel richting provincie over de meest geschikte plek voor een afschotvrij natuurgebied. Op een voorlopige, nog vertrouwelijke shortlist staan een aantal potentiële gebieden. Die liggen verspreid over de hele provincie. 

De beoogde locatie wordt later dit voorjaar bekend. De proef moet een looptijd krijgen van vijftien jaar.

Alternatieve vormen

Aanleiding voor het aanwijzen van een afschotvrij natuurgebied is een motie die in 2016 werd aangenomen door Provinciale Staten. Een meerderheid vond dat er ervaring opgedaan moest worden met alternatieve vormen van wildbeheer.

Ger van Hout, regiomanager Limburg en Gelderland van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, stelt dat de motie over de proef er in 2016 kwam als voorwaarde voor financiële steun voor een opleidingsprogramma van jagers in Limburg. 

Dat moest garanderen dat er ook in de toekomst nog voldoende jagers zouden blijven voor wildbeheer.