Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © anp

Limburg wil meer geld voor stoppende varkensboeren

MOOK / GENNEP - Het Rijk moet extra geld vrijmaken voor de saneringsregeling voor varkenshouders nu zich veel meer bedrijven hebben aangemeld dan verwacht. In een vrijdag verstuurde brief aan het ministerie van Landbouw dringt de provincie Limburg daarop aan. Het extra geld biedt een kans om ook iets aan het stikstofprobleem te doen.

De regeling waarmee sanering varkenshouderij is bedoeld om bedrijven te saneren die flinke stankoverlast veroorzaken in de buurt van woningen. Het Rijk heeft 180 miljoen euro in een pot gestopt voor de grootste knelpunten.

De regeling is royaal overtekend. Uit het zuiden en oosten van het land hebben zich 503 varkenshouders aangemeld. Gedeputeerde Hubert Mackus houdt er rekening mee dat in Limburg ongeveer honderd varkenshouders hebben ingeschreven, drie keer zoveel dan gedacht. De exacte cijfers per provincie worden in de loop van de week verwacht.

  1. Nep-opa probeert bij zeven scholen leerlingen mee te lokken ‘naar de tandarts’

    Nep-opa probeert bij zeven scholen leerlingen mee te lokken ‘naar de tandarts’

    BEESEL - Een man die zich voorstelde als ‘opa Koos’ heeft - zonder succes - geprobeerd kinderen uit basisscholen te lokken in Venlo, Peel en Maas en Beesel. Dat meldt bestuurder Hans Soentjens van scholenkoepel Kerobei. Het ging om zes à zeven scholen in die gemeenten. Ze werden volgens hem allemaal afgelopen maandag benaderd. Soentjens heeft geen idee waarom, voor zover bekend, alleen Kerobei-scholen het doelwit waren.