Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
met videoEen neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen.
Even terug naar juli 2021. Plotselinge zware regenval in het zuiden van Limburg, de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel leidde tot enorme toevoer van water in beken en rivieren. In de Ardennen viel op sommige plekken maar liefst 250 millimeter in twee dagen, maar ook in de buurt van de Caumerbeek in Heerlen was het goed raak met 175 millimeter. Om een idee te geven: dat is net zoveel regen als er normaal in twee á drie maanden valt.
De neerslag leidde tot zware overstromingen, die in Duitsland en België aan enkele honderden mensen het leven kostten en alleen al in Nederland minimaal 440 miljoen euro aan schade opleverden. Dat er in ons land geen slachtoffers vielen, is meer geluk dan wijsheid, concludeert ook Deltares, het Delftse onderzoeksbureau dat de afgelopen anderhalf jaar onderzoek deed naar de overstromingen.
Uiterst penibel
,,Gezien de omstandigheden had dat zeker gekund”, zei onderzoeker Nathalie Asselman donderdag bij de presentatie van het rapport. In Valkenburg, de zwaarst getroffen plek, was de situatie in de buurt van de Geul op een gegeven moment bijvoorbeeld uiterst penibel, blijkt uit een gedetailleerde reconstructie die Deltares maakte. Ook op andere plekken in het heuvelland werden mensen getroffen door plots snel stijgend water.
De eerste vraag die de onderzoekers in opdracht van de provincie en het waterschap in Limburg hebben gepoogd te beantwoorden, is hoe uniek deze gebeurtenissen nu precies waren. Het KNMI becijferde dat een regenval als deze nu eens in de vijfhonderd jaar kan voorkomen. Maar, belangrijke nuancering: door klimaatverandering gaat dat deze eeuw richting eens in de honderd jaar. Het Belgische meteorologische instituut, het KMI, denkt zelfs dat dat dat waarschijnlijkheidsniveau al bereikt is.
Kortom: de kans dat de Limburgers nog eens met een dergelijke natuurramp te maken krijgen, neemt toe. Dat maakt de andere vraag die Deltares in zijn rapport beantwoordt - welke maatregelen mogelijk zijn om te voorkomen dat een dergelijke stortvloed opnieuw zoveel schade aanricht - extra relevant.
De conclusies zijn echter weinig geruststellend. ,,Het beeld dat overheerst is dat het heel moeilijk zal zijn om het overstromingsgevaar in het gehele stroomgebied significant te verminderen”, schrijft Deltares. ,,De maatregelen die daarvoor nodig zijn in het watersysteem zijn vaak te groot, te duur of te ingrijpend.”
Metershoge muur
Een voorbeeld: om te voorkomen dat het oude centrum van Valkenburg weer onder water komt te staan, zou in het centrum een muur van drieënhalve meter hoog gebouwd moeten worden. Een andere optie - het vergroten van de capaciteit van de Geul, de beek die door het stadje stroomt - zou er toe leiden dat een onbekend aantal huizen gesloopt moet worden. Beide zijn geen aantrekkelijke opties voor Valkenburg, dat de toeristische trekpleister van het heuvelgebied is - nog los van de vraag hoeveel het allemaal zal gaan kosten.
De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat er wel wat maatregelen mogelijk zijn. Die helpen dan in elk geval om de effecten van nieuwe stortregens wat te dempen. Zo kan het landschap zodanig aangepast worden dat er meer water in de bodem wordt opgenomen, en kan er meer opslag gecreëerd worden om water te bergen.
Het helpt echter allemaal maar in beperkte mate, stelt Asselman. ,,De eerste optie kan de waterstand in theorie met 5 tot 20 centimeter verlagen, maar in Valkenburg stond 120 centimeter. En meer bergingsmogelijkheden zorgen misschien voor een extra capaciteit van 1 miljoen kubieke meter, maar om Valkenburg droog te houden was tien miljoen kubieke meter nodig geweest.”
Leren leven met hoogwater
De les: het Limburgse heuvelland zal moeten leren leven met de mogelijkheid van hoogwater. Dat heeft invloed op de manier waarop huizen gebouwd worden - die kunnen beter niet meer op plekken staan waar veel overstromingsgevaar is. Ook moeten bewoners van het gebied beter worden voorgelicht wanneer gevaar dreigt. Asselman: ,,Nu kregen ze te horen dat er gevaar was, maar wisten ze niet goed wat ze moesten doen. Alleen roepen dat het code oranje is, dat zegt mensen te weinig. Moet je zandzakken klaarleggen? Moet je je huis uit? Bewoners moeten echt weten wat een bepaalde situatie voor hen betekent.”
De uitkomsten van het onderzoek worden door de provincie en het waterschap in Limburg gebruikt voor het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg. Dat heeft als doel om inwoners van Limburg beter te beschermen en voor te bereiden op de gevolgen van extreem weer.
Overlast hooguit beperken
Het gaat jaren duren om overstromingen zoveel mogelijk tegen te gaan, want voorkomen gaat niet. Provincie Limburg, gemeenten, Rijk en Waterschap Limburg kunnen de overlast hooguit beperken, aldus bestuurder Josette van Wersch van Waterschap Limburg. ,,Je kunt Zuid-Limburg niet vol bouwen met regenwaterbuffers’’, zegt Van Wersch. ,,Dan krijg je een kraterlandschap.’’
Volgens manager Theo Reinders van het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg duurt het klimaatbestendig maken van Limburg tien tot vijftien jaar. ,,We gaan nu aan de slag met het ontwerpen van maatregelen die werken. Maar daarbij moet eerst de vraag worden gesteld: wat willen we met Zuid-Limburg?’’
De Limburgse gedeputeerde Lia Roefs wees erop dat het risico op nieuwe overstromingen onder meer dwingt tot een nieuwe oriëntatie bij de aanpak van het stikstofprobleem. Voor het zolang mogelijk vasthouden van extreem regenwater is vooral grasland nodig. ,,Ik moet met boeren afspraken maken’’, zei ze. ,,Dat maakt dat we wellicht andere keuzes moeten maken bij het saneren van veehouders.’’
Waterschap en provincie willen dat bij nieuwbouw rekening wordt gehouden met waterrisico’s. Daarvoor is echter nieuwe wetgeving nodig. Ook zouden mensen tuinen niet meer moeten vervangen door tegels, en regenwaterpijpen afkoppelen van de riolering. Dat alles kan niet worden afgedwongen, erkenden Roefs en Van Wersch. De nadruk wordt dan ook vooral gelegd op bewustwording.
Aan geld is er vooralsnog geen tekort. In totaal hebben Waterschap, Rijk en provincie zo’n 600 miljoen euro achter de hand om maatregelen uit te voeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal woninginbraken blijft in Limburg dalen
Het aantal woninginbraken blijft in Limburg dalen, terwijl er landelijk voor het eerst in jaren juist een stijging zichtbaar is. In de provincie Limburg sloegen inbrekers vorig jaar 1343 keer toe. -
met video
De A12 was drama, maar ook via Doesburg was het deze ochtend schier onmogelijk om de regio uit te komen
DOESBURG - De gigantische drukte op de A12 tussen de Duitse grens en Velperbroek had donderdagochtend ook zijn uitwerking op de omgeving Doesburg. Voordat men op de - bij Achterhoekers toch al populaire - A348 tussen Dieren en Arnhem arriveerde, stond men al stil nabij de Hanzestad. -
PREMIUM6
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMUPDATE | met video
Teruglezen | Uiterwaarden en kades lopen onder: waterpeil in onze rivieren stijgt, Nijmegen sluit terreinen langs Waal
Het waterpeil in de Waal, Maas, de Rijn en de Linge is de afgelopen dagen flink gestegen, en stijgt naar verwachting nog door. De Linge trad vrijdagavond al buiten haar oevers. Volg alles over onze rivieren en het hoge water in ons liveblog. -
PREMIUMgeld & geluk9
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Nieuws gemist? | Met video
‘Geluksvarkens’ uit put gered • Speedpedelecster gewond bij botsing • Bizarre modeshow Viktor&Rolf
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van 27 januari. -
-
-
Limburg beter voorbereid op overstromingen: risico's in kaart gebracht en nieuwe afspraken gemaakt
Limburg is beter voorbereid op overstromingen, zoals die in de zomer van 2021. Dat blijkt uit het Rampbestrijdingsplan Hoogwater (RBP), dat vanaf deze week van kracht is. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerThoni Cardani