Volledig scherm
De Deurdweilers uit Angeren op de Bemmelse Dweildag in 2018. © Erik van 't Hullenaar

33e Bemmelse Dweildag wordt kleiner, maar krijgt intiemere festivalsfeer

VideoBEMMEL - Met 41 orkesten en acht podia is de Bemmelse Dweildag zondag 9 juni kleiner dan de editie van vorig jaar. En dat heeft alles te maken met de aanslag op het gemeentehuis, zegt bestuurslid Bram Opgenoort. 

De Dweildag maakt normaal gesproken gebruik van het terrein waar nu de noodbarakken staan. ,,We zagen het als uitdaging, niet als probleem. We hebben ons festivalterrein eens goed onder de loep genomen en geëxperimenteerd met de indeling.” 

Het resultaat is dat de 33e editie van de Dweildag sfeervoller wordt, zegt Opgenoort. ,,De route liep altijd langs de Dorpsstraat in één lange slinger, met de podia langs de weg. Dit keer zijn we meer uitgegaan van het creëren van pleintjes. Dat zorgt voor een intiemere sfeer.” 

Geen kwantiteit, maar kwaliteit

Op het grasveld voor kasteel de Kinkelenburg staat het wedstrijdpodium, waar de beste bands het tegen elkaar opnemen. ,,We willen echt dat festivalgevoel hebben, met de foodtrucks erbij. Waar we vroeger inzetten op de grootte van het evenement en het aantal deelnemende orkesten, gaan we nu voor kwaliteit”, zegt Opgenoort. 

Bijzondere deelnemer is dit jaar de Ten Men Brass Band uit Washington. Voor het eerst komt er een band van buiten Europa naar de Dweildag. ,,Een trombonist van een Nederlandse band was een jaar in Boston, waar hij meespeelde met de Ten Men Brass Band. Hij heeft hen toen verteld over de dag en ze enthousiast gemaakt. Ze logeren ook op de camping.”

Sfeer, vrolijkheid en reuring

Volledig scherm
De Kaaikrakers in actie tijdens de 32e Bemmelse Dweildag. © Erik van 't Hullenaar

De camping is tot en met maandag 10 juni geopend, omdat de Dweildag dit keer samenvalt met Pinksteren. 
Inmiddels hangen er al tachtig vlaggen in het dorp, om aandacht te genereren voor de Dweildag. ,,We zijn natuurlijk ook trots, het geeft een sfeervol effect, vrolijkheid en reuring in het dorp. We kwamen op het idee door de Vierdaagse. Dan worden er ook altijd vlaggen opgehangen in de regio.”

De dweildag mag dit jaar dan iets kleiner worden, vaste elementen ontbreken natuurlijk niet. Zo is er weer een kinderplein, waar kinderen onder begeleiding worden beziggehouden wat het voor de ouders weer mogelijk maakt om helemaal in de feestsfeer op te gaan. 

Optreden op de Zwarte Cross

En dan is er natuurlijk nog de wedstrijd om tot beste orkest gekozen te worden. Naast de eer en een beker wacht de winnaars ook een optreden op de Zwarte Cross, hét jaarlijkse culturele evenement van de Achterhoek. Vorige winnaars wonnen niet alleen op basis van de gespeelde muziek, ook muziekkeuze en het showelement spelen een belangrijke rol bij de jurybeoordeling. 

Zo’n tweehonderd vrijwilligers zetten zich het hele weekend in voor de 33e editie van de Bemmelse Dweildag. Op hoeveel bezoekers de orkesten kunnen rekenen, is volgens Opgenoort moeilijk in te schatten. ,,Nattevingerwerk, maar meestal rond de 20.000 tot 25.000.” 

Meer informatie en programma op dweildag.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe