Volledig scherm
Aanslag op het gemeentehuis Lingewaard in Bemmel. © Roland heitink

Aanslag gemeentehuis Lingewaard staat niet op zichzelf

BEMMEL - Het aantal acties tegen de lokale politiek is in de afgelopen jaren gestegen. Het gemeentehuis van Lingewaard is niet het eerste dat door een aanslag getroffen wordt

Zes jaar geleden ging het monumentale gemeentehuis van het Brabantse Waalre in vlammen op. Die aanslag werd nooit opgehelderd. Er waren 's nachts twee brandende auto's tegen het gemeentehuis aangezet. Het pand brandde geheel uit. De beschuldigende vingers wezen naar woonwagenbewoners die een conflict met de gemeente hadden. Een van hen werd opgepakt, maar moest wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. De politie loofde later nog een beloning van 50.000 euro uit voor tips die leidden naar de dader, maar ook dat leverde niets op.

Onvrede

Tien jaar geleden gijzelde een ondernemer in het gemeentehuis van Almelo een wethouder en vier ambtenaren. De man had een restaurant in Almelo, maar kreeg zijn vergunningen daarvoor niet rond. Uit onvrede over de gang van zaken stak hij zijn restaurant en zijn auto in brand en gijzelde hij dit vijftal. De man werd tot elf jaar cel veroordeeld, omdat bewezen werd verklaard dat hij eigenlijk een andere wethouder wilde vermoorden. 

Ook het aantal bedreigingen van wethouders en burgemeesters is in de afgelopen jaren toegenomen. Uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat een kwart van de raadsleden en wethouders met bedreigingen, in lichtere en zwaardere vorm, te maken heeft gehad.

Veroordeeld

Vorig jaar werd een man die burgemeester Boelhouwer van het Brabantse Gilze-Rijen had bedreigd, tot een maand voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Burgemeester Houben van het Limburgse Voerendaal werd vorig jaar bedreigd door een gemaskerde man met een vuurwapen. De auto van een wethouder werd in brand gestoken. Drie jaar geleden werden twee  auto's van een GroenLinkser in het Noord-Hollandse Oostknollendam in brand gestoken. Die zaak is nooit opgehelderd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe