Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Aantal Betuwse bijstandsuitkeringen blijft hoog

BEMMEL/ ELST - Ondanks de economische piek van de afgelopen vijf jaar lukt het niet of nauwelijks om het aantal Betuwenaren dat in de bijstand zit omlaag te krijgen. Dat is een tegenvaller voor Lingewaard en Overbetuwe, omdat ze deels aan de bijstandsuitkeringen moeten meebetalen.

De afgelopen twaalf maanden is in Lingewaard het aantal bijstandsinwoners heel iets gedaald: van 461 vorig jaar zomer via 450 tijdens de jaarwisseling tot 443 op 1 juli. Een afname van net geen 4 procent.

Overbetuwe overlegt nog minder vrolijke cijfers: een jaar geleden zaten er 606 Overbetuwenaren in de bijstand, op 1 januari waren dat er 587 maar deze zomer is dat aantal weer gestegen tot 593. Uiteindelijk dus een daling van een schamele 2 procent. 

Helft langer dan drie jaar bijstand

Een groot deel van de bijstandsgerechtigden zit daar al jarenlang in.  Wie er langer dan drie jaar zit, behoort tot ‘het granieten bestand’ en heeft nog maar weinig kans op een baan.

In Overbetuwe geldt dat voor 52 procent van de 593 bijstandsgerechtigden, in Lingewaard is dat 56 procent van de 443 personen. Bovendien loopt het percentage in Lingewaard rap op: een jaar geleden zat nog ‘maar’ 47 procent van de mensen met uitkering langer dan drie jaar in de bijstand.

Meer ouderen en vluchtelingen

De gemeenten proberen daar wel wat aan te doen, met nieuwe actieplannen. Lingewaard is volgens wethouder Aart Slob bezig met een plan waarbij nadrukkelijk wordt gekeken om vluchtelingen met verblijfsstatus aan een baan te helpen.

Zij zorgen voor meer bijstandsuitkeringen, net als het verhogen van de pensioenleeftijd waardoor ouderen langer in de bijstand blijven zitten alvorens ze AOW krijgen. Overbetuwe zegt ook ‘stevig in te zetten’ op werk - al dan niet betaald - voor statushoudende vluchtelingen. 

Meer Overbetuwenaren dan Lingewaarders

Wat opvalt in de cijfers is dat Overbetuwe verhoudingsgewijs veel meer inwoners in de bijstand heeft dan Lingewaard, terwijl het totaal aantal inwoners maar iets hoger is.

De gemeente Overbetuwe ziet ook dat sinds 2012 de cijfers uit de pas zijn gaan lopen en Lingewaard het op dit gebied beter doet. Maar een specifieke verklaring kan er vanuit het Elster gemeentehuis niet voor worden gevonden. 

Het aantal WW’ers is in de Betuwse gemeenten ondertussen wel aan het dalen. De WW-uitkering is voor mensen die relatief kort zonder werk zitten; en wordt geheel betaald door de rijksoverheid. Wie langer dan twee jaar werkloos is, valt echter terug naar de lagere bijstandsuitkering, waar de gemeenten aan meebetalen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe