Actie voor Eboman: ‘Help Huissen de Top2000 in’

VideoHUISSEN / AMSTERDAM - ‘Help Huissen de Top2000 in’. Onder die noemer is Huissenaar Hans Schmeinck een actie begonnen om het nummer ‘Donuts with Buddha’ van Eboman in de lijst te krijgen. Eboman is de artiestennaam van Jeroen Hofs, opgegroeid in Huissen en al enige tijd woonachtig in Amsterdam.

‘Donuts with Buddha’, opgebouwd uit samples van bestaande liedjes, was in 1997 een grote hit, maar in de Top2000 stond het nummer nooit. ,,Het wordt tijd”, zegt Hofs gekscherend. Hij kan de actie wel waarderen. ,,Als het lukt, kom ik in Huissen optreden”, belooft hij. ,,In de Carrousel. Of Wampie - bestaan die eigenlijk nog? Ik kom niet meer zo heel vaak in Huissen”, bekent Hofs. ,,Ik ben er opgegroeid, maar toen ik naar Amsterdam vertrok, zijn mijn ouders vrijwel tegelijkertijd verhuisd naar Bemmel.”

Big beat

De Huissenaar legde de basis voor ‘Donuts with Buddha’ op een woonboot in Arnhem-Zuid. Zonder het te weten, gebruikte hij voor het nummer een stukje uit ‘Guitar King’ van de Arnhemse band Hank the Knife and The Jets, een hit die wél jarenlang in de Top2000 stond. 

,,Ik wist dat helemaal niet. Ik had gewoon besloten met een paar willekeurige, gekke platen van de rommelmarkt iets nieuws te maken”, blikt Hofs terug. ‘Donuts with Buddha’ was zijn grootste hit in Nederland. ,,Maar in Engeland deed de tweede single, ‘Bounce to diss’ het beter. Het was de tijd van het ‘big beat’-genre, van onder meer The Prodigy.”  

Quote

Ik had gewoon besloten met een paar willekeuri­ge, gekke platen van de rommel­markt iets nieuws te maken.

Eboman

BUMA Awards

Hofs won begin dit jaar de publieksprijs van de BUMA Awards voor zijn softwareprogramma Ebosuite. Dat helpt artiesten bij het samplen van videos. Het was bepaald niet de eerste prijs die de geboren Huissenaar in de wacht sleepte. Zo heeft hij een Zilveren Harp, de NPS Cultuurprijs en de BV Pop Prijs op zijn erelijst staan. Wat Hans Schmeinck betreft, is het tijd voor ‘een nieuwe bekroning’: een plekje in de Top2000. 

Stemmen kan tot en met vrijdag 7 december.

Volledig scherm
Jeroen Hofs, ook wel Eboman, is specialist in het sampelen van muziek en video. © Dingena Mol
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe