Gerie Nuy van Pay it Forward bij de bus die aan het eind van zijn levensduur is. ,,De mededeling dat de bus op was, kwam aan als een mokerslag.”
Volledig scherm
Gerie Nuy van Pay it Forward bij de bus die aan het eind van zijn levensduur is. ,,De mededeling dat de bus op was, kwam aan als een mokerslag.” © Erik van 't Hullenaar

Arme mensen moeten wachten op koelkast door kapotte bestelbus Pay it Forward

HUISSEN - De bestelbus van Pay it Forward in Huissen heeft het begeven, maar veel mensen doneren geld om ervoor te zorgen dat het afleveren van spullen bij arme gezinnen binnenkort weer kan worden hervat. 

Quote

Binnen 24 uur staat er 3.500 euro op de rekening. Ik weet niet wat me overkomt

Gerrie Nuy, Pay it Forward

Want ook in deze tijd van de coronacrisis komen er dagelijks aanvragen voor een bed, koelkast, wasmachine of televisie binnen. ,,En nu kunnen wij niets bezorgen. Dat doet pijn’’, zegt Gerie Nuy, initiatiefnemer van Pay it Forward. ,,De mededeling dat de bus op was, kwam aan als een mokerslag.”

Een van de kenmerken van Pay it Forward is dat gezinnen en anderen die van een minimuminkomen moeten zien rond te komen de spullen gratis krijgen. ,,Ik wil niet over de ruggen van mensen die het toch al zo moeilijk hebben geld verdienen”, zegt de chefkok en uitbater van Café nr. 5  in Huissen.

Betaalverzoek

Maar daar heeft Pay it Forward wel een bestelbusje voor nodig. En die is deze week kapot gegaan. Reparatie van de oude bus zou circa 4.000 euro kosten. ,,En dan moet je hopen dat er niet weer iets kapot gaat.” 

Via zijn Facebookpagina maakte Nuy bekend dat Pay it Forward voorlopig niet kan ophalen en bezorgen. Hij plaatste er een Tikkie (digitale betaalmogelijkheid) op en kan zijn ogen niet geloven wat dat betaalverzoek losmaakte.

‘Ik heb niet veel geld’

,,Ik heb er een hekel aan geld te vragen. Maar ik zag nu geen andere mogelijkheid. En binnen 24 uur staat er 3.500 euro op de rekening. Ik weet niet wat me overkomt. Toen ik dat zag, had ik tranen in de ogen. En de reacties van mensen: ‘Ik heb niet veel geld, maar je krijgt een euro van mij’. Daar ben ik hartstikke blij mee."

,,Alle beetjes helpen. Ook maken mensen 25 of 50 euro op deze manier over. Geweldig. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het lijkt wel alsof in tijden van crisis alle mensen elkaar willen helpen. Ik ben er blij mee”, zegt Nuy.

Vaste lasten

Quote

Als ik morgen een bed op Facebook plaats, krijg ik gegaran­deerd negen tot tien reacties

Gerrie Nuy, Pay it Forward

Hij hoopt langs deze weg een bedrag van circa 7000 euro binnen te krijgen. ,,Dan kan ik een betere bus aanschaffen. En ik hoef ik me de komende jaren geen zorgen meer  te maken over de vaste lasten. Want er gaat ook veel geld naar verzekeringen en belastingen. En omdat wij alles gratis weggeven en kosteloos ophalen en bezorgen komt er weinig geld binnen.”

En ook in coronatijden is de vraag groot. ,,In deze periode zijn de vrijwilligers zeker zestien uur per week op pad. Met bankstellen, koelkasten, kasten, wasmachines, televisies. Spullen die we krijgen van bedrijven, maar ook van particulieren die de zolder opruimen, mensen die gaan verhuizen of de inboedel vervangen. En wij krijgen goederen van nabestaanden van mensen die zijn overleden. Wij slaan die op en laten ze indien nodig repareren. Zetten ze vervolgens op Facebook. Als ik morgen een bed op Facebook plaats, krijg ik gegarandeerd negen tot tien reacties.”

Voedselbank

Zeven jaar geleden riep Nuy Pay it Forward in het leven. ,,Ik wilde tijdens de kerst koken voor een gezin dat klant was bij de Voedselbank. Het mocht niets kosten en ik deed een oproep voor spullen. Ik kreeg zelfs konijnen uit de diepvries aangeboden. Na de kerst bleven mensen spullen aanbieden. Van laminaat met ondervloer tot bedden en tafels. Die wilde ik weggeven aan mensen die het minder hadden en zo werd Pay it Forward geboren.”

Meer informatie is op te vragen via: info@payitforwardhuissen.nl

Betuwe