Volledig scherm
Bedrijventerrein De Houtakker in Bemmel, gezien vanaf de Van Elkweg (N839). Op deze plek komt de nieuwe ontsluitingsweg. © DG

Bemmels bedrijventerrein Houtakker direct op Van Elkweg aangesloten, minder verkeer via Papenstraat

BEMMEL - Bedrijventerrein Houtakker in Bemmel krijgt een volledige en volwaardige aansluiting op de Van Elkweg (N839), vlak bij de doorgetrokken A15 en de nieuwe snelwegaansluiting. Omdat ook een deel van het woonwijkverkeer van die nieuwe weg gebruik gaat maken, zullen de aanwonenden van de Papenstraat - de huidige en enige hoofdroute aan de oostzijde van Bemmel - minder verkeer langs de voordeur krijgen. 

Omdat de voorbereidingen voor de doortrekking van de A15 vorderen én er steeds meer bedrijfspercelen op Houtakker worden verkocht, móest Lingewaard nu wel knopen doorhakken over de toekomstige verkeerssituatie. Want met het upgraden van de nieuwe A15-aansluiting vervalt het huidige weggetje pal langs de A15, dat door de brandweer als calamiteitenroute wordt gebruikt. En met toenemende bedrijvigheid volgt ook een toename van het verkeer; waaronder veel vrachtwagens. 

Ook voor bewoners Het Hoog

Door halverwege de op- en afritten van de nieuwe A15 en de Papenstraat een extra weg naar/vanaf Houtakker aan te leggen, komt al dat extra verkeer niet meer over de Papenstraat. Sterker: ook een deel van de bewoners van de wijk Het Hoog - Deellaan en omgeving - kan via die nieuwe route sneller naar de A15. De nieuwe route tussen Houtakker en Van Elkweg zal vanwege de te verwachte drukte worden voorzien van fietssuggestiestroken. 

De Deellaan zal iets drukker worden: van de huidige 2.200 voertuigen per dag naar maximaal 2.900, maar dat moet volgens studies zonder al te veel overlast of toenemende onveiligheid kunnen. Maar ook wordt verwacht dat er iets minder auto's binnendoor over De Plak van/naar Elst sluipen, omdat een ritje via de nieuwe A15 sneller gaat.

Lingewaard laat hiermee de optie vallen, om een weg via Houtakker op de Van Elkweg alleen toegankelijk te maken voor de brandweer en een groot transportbedrijf. 

Aanleg op z'n vroegst herfst 2020

De keuze van de gemeente moet nog wel een complete inspraakprocedure doorlopen. Daarbij wordt wel op weerstand en juridische strijd gerekend. Als die hobbels genomen zijn, hoopt de gemeente eind volgend jaar de nieuwe verbinding Houtakker aan te leggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe