Deelnemers aan de optocht in Huissen.
Volledig scherm
Deelnemers aan de optocht in Huissen. © Gerard Burgers

Betuwse carnavalisten haken vrolijk in op de actualiteit

ELST/HUISSEN/VALBURG - Het protest tegen de railterminal, het jongste spoorplan en de zorgen over het klimaat. Carnavalisten weten met dergelijke onderwerpen wel raad, blijkt in de optochten in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe.

Ze woont aan het spoor waarop de trein tussen Tiel en Elst rijdt. Het voorstel van wethouder Jan van Baal van Overbetuwe om de trein te vervangen door een bus komt op het juiste moment om er de draak mee te steken tijdens de carnavalsoptocht in Elst. Dus bedacht Gerrie Kersten het idee om een Arrivatrein te bouwen met de tekst dat Jan van Baal het spoor bijster is.

Nog meer deelnemers aan de optocht in Huissen.
Volledig scherm
Nog meer deelnemers aan de optocht in Huissen. © Gerard Burgers

,,We dragen thuis geen horloge, want we weten precies hoe laat de trein voorbij komt”, zegt Gerrie Kersten vlak voor de optocht. ,,Als het spoor vervangen wordt door asfalt komt er nog meer verkeer voorbij.’’

In Valburg moet het plan voor een railterminal het ontgelden. De Striekenvrienden hebben een saloon gebouwd. Op de wagen is te lezen: Met carnaval gaan we er vol tegenaan en schieten we de railterminal van de baan.

Vrolijkheid troef bij deze dames tijdens de optocht in Elst.
Volledig scherm
Vrolijkheid troef bij deze dames tijdens de optocht in Elst. © Gerard Burgers

In Elst heeft de groep De BierBeuners de praalwagen gewijd aan het milieu met de veelzeggende woorden: ‘Als het ijs verdwijnt, zomercarnaval verschijnt’. Verder in de optocht aandacht voor de plannen voor een nieuw zwembad, de buurtbus die sinds december van Heteren via Driel naar Elst rijdt, de opwarming van de aarde en de vlinder die in tegenstelling tot de buxusmot geen tuinen kapot maakt. Verder komen veel woordspelingen voorbij. Dat alles op rolletjes loopt bijvoorbeeld, een groep die een loopje met je neemt en de Chinees die verkeerd gevallen is (voet in het gips).

Ook mooie wagens in de optocht van Elst.
Volledig scherm
Ook mooie wagens in de optocht van Elst. © Gerard Burgers

Voor de tweede keer trok een verlichte optocht door Valburg. De toeschouwers kwamen er massaal op af. De deelnemers trouwens ook. Er hadden zich 33 groepen gemeld, 8 meer dan vorig jaar. ,,Vorig jaar wisten we al niet wat ons overkwam. En nu weer zoveel deelnemers. We gaan sowieso door. We hebben een veiligheidsplan opgesteld en kunnen daarmee jaren vooruit”, zegt Bas den Ambtman van de organisatie.

Valburg had zaterdagavond weer zijn lichtjestocht.
Volledig scherm
Valburg had zaterdagavond weer zijn lichtjestocht. © Gerard Burgers

Toon Veens uit Herveld had vorig jaar al zoiets van: hier moeten we aan meedoen. De vriendenclub heeft een wagen gemaakt die in het teken staat van het mobiele tijdperk. ‘Gezelligheid kent geen schermtijd’ is de leuze. ,,Het is geweldig dat zo’n optocht in Valburg is. We zijn de laatste acht weken bezig geweest. Ook de kinderen wilden schilderen. Die zaten elke keer helemaal onder de verf.’’

Nog meer deelnemers aan de lichtjestocht in Valburg.
Volledig scherm
Nog meer deelnemers aan de lichtjestocht in Valburg. © Gerard Burgers

Een verlichte optocht blijft een belevenis. Langs de kant stonden kinderen met een steek met lampjes en meisjes in jurken met lichtjes. Ook hier woordspelingen en een wagen die het melkquotum aankaartte. En ook hier kwamen buxusmotten in de optocht voor.

Zwanen. Die mogen niet ontbreken in de carnavalsoptocht van Huissen.
Volledig scherm
Zwanen. Die mogen niet ontbreken in de carnavalsoptocht van Huissen. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe