Volledig scherm
De Papenstraat in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Bewoners ‘drukste straat Bemmel’ balen van uitblijven verkeersmaatregelen

BEMMEL - De Papenstraat in Bemmel is druk en wordt alleen maar drukker. Bewoners eisen maatregelen van de gemeente Lingewaard en overhandigden wethouder Johan Sluiter een handtekeningenpetitie.

Spreekt Sluiter nog over een constructief gesprek, bewoner Frank Klomp noemt de ontmoeting eerder deze maand ‘uiterst teleurstellend’.

,,Er wordt al jaren van alles beloofd, maar er gebeurt niets. Ook nu kregen we geen toezeggingen”, aldus Klomp

Karstraat

Quote

Het gaat niet alleen over de wensen van de bewoners van de Papen­straat.

Fons Sluiter, wethouder

De bewoners van de Papenstraat pleiten voor een volwaardige ontsluiting van het nabijgelegen bedrijventerrein Houtakker op de Karstraat en voor de aanpak van de Papenstraat. De vrees is dat het verkeer op de Papenstraat blijft toenemen.

Klomp: ,,Dat lijkt mij logisch als er bedrijven bijkomen. Wat wij niet snappen is waarom er geen verbindingsweg op het bedrijventerrein wordt aangelegd, zodat de bewoners van de wijk De Hoog via De Houtakker hun weg kunnen vervolgen en niet meer over de toch al drukke Papenstraat hoeven te rijden.”

Wethouder Sluiter begrijpt de vragen en zorgen die de bewoners van de Papenstraat hebben. ,,We praten al lange tijd over mogelijke plannen voor de Papenstraat. Door verschillende ontwikkelingen en onderzoeken is hier echter nog geen besluit genomen.”

Deellaan

Sluiter geeft aan dat de situatie complex is. ,,Het gaat niet alleen over de wensen van de bewoners van de Papenstraat. De ontsluiting heeft ook gevolgen voor de ondernemers op de Houtakker en bewoners van onder meer de Deellaan en Karstraat. En niet iedereen heeft dezelfde belangen.”

Al sinds de jaren negentig dringen bewoners van de Papenstraat bij de gemeente Lingewaard aan op het nemen van verkeersremmende maatregelen. Er wordt vaak hard gereden en er rijden veel vrachtauto’s en landbouwvoertuigen door de smalle straat, aldus de bewoners.

Klomp: ,,In 1995 zouden wij gevelisolatie krijgen nadat de gemeente een geluidsoverschrijding had geconstateerd. Maar later wordt besloten toch geen subsidie voor gevelisolatie te verstrekken omdat er geen geld voor was. Merkwaardig.”

Tachtig zienswijzen

Lingewaard heeft vorig jaar een verkeersstudie laten uitvoeren om een actueel beeld te krijgen van de situatie.

Het verkeersrapport is eind 2018 gestuurd aan betrokkenen en omwonenden. Hierop kreeg ze meer dan tachtig zienswijzen binnen.

Sluiter: ,,Het leeft enorm bij omwonenden en ondernemers. Op basis van de reacties en de verkeersstudie maken we een voorstel met daarin een voorkeursvariant. Ik realiseer mij dat de keuze die we maken altijd bezwaren oplevert bij een groep mensen. Daarom willen we, ongeacht welk besluit we nemen, in overleg blijven met alle omwonenden en ondernemers.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe