Volledig scherm
© Thinkstock

Bieb te duur voor basisscholen in Angeren en Doornenburg

DOORNENBURG/ANGEREN - Directeur Harrie Erkens van basisschool De Marang vindt het prijskaartje dat hangt aan invoering van 'de bibliotheek op school' in Angeren te gortig.

De gemeenteraad van Lingewaard praat donderdag over de manier waarop er een bibliotheek kan komen in Angeren, Doornenburg en Haalderen. Er moet worden gekozen uit verschillende scenario's, maar de voorkeur gaat uit naar een combinatie van bibliotheekactiviteiten in dorpshuizen met een collectie op scholen. De gemeente kan gezien het budget de helft van de kosten betalen.

Fusie
De Marang had tot oktober 2015 een bibliotheek in huis, waarbij mensen met een beperking de uitleen verzorgden. Bibliotheek Lingewaard hield de collectie bij. Maar toen die fuseerde met bibliotheek Gelderland, liepen de kosten snel op en moest de school de samenwerking opzeggen. Erkens: „Aanvankelijk betaalden we 1.000 euro, dat konden leerlingen nog net ophalen met een sponsorloop. Maar al snel werd het meer dan 3.600 euro."

Te veel
Erkens is ook directeur van De Doornick in Doornenburg. Die school beschikt nog wel over een collectie van zo'n 1.000 boeken, dankzij sponsoring van een ouder. „Maar dat is eenmalig, deze bibliotheek is niet open te houden gezien de rekening die Gelderland- Zuid presenteert", verzucht Erkens. „Het rijk vergoedt een bibliotheek niet, dus zelfs al betaalt de gemeente de helft, dan nog is het te veel."

Ongelijkheid
Volgens Erkens is er bovendien sprake van ongelijkheid. „In Bemmel, Gendt en Huissen is een bibliotheek waar leerlingen van scholen gewoon naar toe kunnen lopen. Dat kost scholen niets. Het is mijn wens dat scholen in de kleine kernen evenmin hoeven te betalen voor een bibliotheek."

Betuwe