Volledig scherm
PREMIUM
Vendeliers van de Gilden bij het Paasvuur in Huissen in maart 2016. © Gerard Burgers

Binnendijks: Paasfeest

ColumnEigenlijk duurt het veel te lang voor het weer carnaval is. Althans voor Huissen, dat na de vasten wordt getrakteerd op een merkwaardig paasfeest. Voor het eerst sinds de evacuatie is er dit jaar geen paasvuur. Uit angst voor een uitslaande weidebrand is de jaarlijkse happening verboden. Geblust, nog voor de buitendijkse brandstapel is aangestoken. 

Marianne Schuurmans legt daarmee een bom onder een eeuwenoude traditie. En dat uitgerekend in een week waarin Lingewaard jammert dat ze zelf moet opdraaien voor het verwijderen van allerlei explosieven uit de bodem.  Voor de organiserende gilden was de droogte eigenlijk een uitkomst. De gildebroeders hoefden niet meer zo lang te wachten tot de Judaspop het zou behagen eindelijk in brand te vliegen.

En of de duvel ermee speelt, beleeft aalmoezenier Clemens Crolla in verzorgingshuis Sancta Maria zijn eigen lijdensweg. Vijftiende kruiswegstatie: Crolla krijgt van de directie geen toestemming meer om er na 33 jaar nog vieringen op Witte Donderdag en Goede Vrijdag te houden. Sancta Maria wil de vergaderruimte bij de recreatiezaal niet nog vaker beschikbaar stellen als provisorische kapel. 

Eén dienst in de week is wel genoeg, oordeelt het zorgcentrum. Want op zaterdagmorgen wordt door vrijwilligers voor de zielzorger en de bewoners al een altaartje opgebouwd. ,,En graag een beetje opschieten met de dienst, want om twaalf uur gaan we eten.”

Met het jaarlijkse verbranden van de pop op het paasvuur wordt alle kwaad verbannen, zo zeggen de gilden in hun achterhaalde aankondiging. Ik ben reuze benieuwd wat het verlenen van gratie aan Judas dit jaar allemaal nog voor gevolgen heeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe