Volledig scherm
Archieffoto van schuttersfeest Gendt © Erik van 't Hullenaar

Binnendijks: Takkenfeest

ColumnHoe lang duurt het nog voordat je je tegen allerlei enge tropische ziektes moet laten inenten omdat je met vakantie gewoon thuisblijft? De hitte ligt als een klamme deken over de Betuwe en ook een moesson brengt nauwelijks verkoeling. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Waar zijn die schutteren­de schutters mee bezig?

Joop Brons

Zelfs de jungle rukt op. In Bemmel maken ze zich zorgen over de voortwoekerende Japanse duizendknoop. Louis Dolmans is intussen als een ware ontdekkingsreiziger op pad. Hij baant zich met een kapmes een weg in het fruitoerwoud dat de Oude Postweg in Ressen in zijn groene greep heeft. Het blijft dweilen met de kraan open. En daar maken ze dan in Bemmel weer een feest van.

Gendt kent heel andere uitwassen. Het jaarlijkse takkenfeest dat daar ook wel kermis wordt genoemd, is dit jaar ontaard in een echt schuttersfeest. Oorlog in horecaland. En niet zo’n klein beetje ook. Organisator Sint Sebastianus ligt zwaar onder vuur. Zelfs binnen de eigen troepen kraait het oproer. De schutterij wil voor de exploitatie van de lucratieve feesttent niet meer samenwerken met de kroegen uit het dorp zelf. De gevechten beperken zich tot scheldkanonnades en moddergooien, maar iedereen voelt zich in de ziel geraakt. Het lijkt erop dat de nieuwe koning straks niet langer wordt verwelkomd, maar met takken wordt weggejaagd bij de gratis feesten die De Klok en Grand Café nr. 19 in hun eigen gedemilitariseerde zone gaan houden. Waar zijn die schutterende schutters mee bezig? Gendt vraagt het zich af. Mikken ze op nog meer winst, onder aanvoering van de penningmeester die kennelijk de enige echte koning van Sebastianus is?

Het wordt nog een hele hete zomer. Vooral in Gendt.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe