Volledig scherm
© ANP

Binnendijks: WK wandelen

De Nijmeegse Vierdaagse lijkt een beetje op het weer, bedacht ik deze week. Elk jaar zijn er nieuwe records, iedereen praat erover en je gaat ervan zweten. Voor de liefhebbers is het vier dagen feest om telkens via een andere weg naar Nijmegen te lopen. Aanwonenden zoeken zich daarentegen elk jaar een ongeluk naar een andere weg om uit dat wandelgekrioel te komen. De Vierdaagse. Eén lange bonte colonne, die met het jaar kleurrijker wordt. Het WK wandelen lijkt daarmee een royale compensatie voor het opdrogend oranjegevoel na twee gemiste voetbaltoernooien. Het is een internationaal evenement waarop Nederlanders eindelijk kunnen domineren in al hun denkbare uitdossingen. Een tropische happening met feestmuziek, tienduizenden toeschouwers en alleen maar winnaars.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

De Betuwe speelt op dinsdag een hoofdrol in dat grote wandelcircus. Sinds de route is omgekeerd dreigt Overbetuwe vooral figuurlijk een blauwtje te lopen, zag ik in Bemmel. Het accent verhuist langzaam naar Lingewaard, dat zich ook in kleur onderscheidt van de buren. Tegenover het Elster blauw staat het Bemmelse rood. ‘Lingewaard Beweegt’ is te lezen op de knalrode shirts, die het gemeentebestuur uitdeelde aan de meelopende inwoners. En dat is geen loze kreet. Want de lopers moesten maar liefst twee keer naar Bemmel, omdat op avond van de uitreiking alle shirts nog op Schiphol lagen. 

Wat beweegt Lingewaard trouwens om die in het buitenland te laten bedrukken? De mentale begeleiding van Lingewaard ging nog verder. Alle wandelaars kregen gastvrij muntjes uit de gemeentekas aangeboden. Maar binnen de kortste keren was er niet alleen geen shirt, maar zelfs met een muntje ook geen druppel bier meer te krijgen. Om te voorkomen dat er alsnog iemand blauw zou worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe