De verbrandingsinstallatie, waar de temperatuur binnenin permanent 975 graden celsius is.
Volledig scherm
PREMIUM
De verbrandingsinstallatie, waar de temperatuur binnenin permanent 975 graden celsius is. © Host

Biomassacentrales vervuilend? In Bemmel zijn ze trots op hun installatie: ‘Hartstikke duurzaam juist’

Biomassacentrales liggen in Nederland onder vuur. Ze zijn lang niet zo duurzaam als gedacht, stelde de Tweede Kamer vast, die geen subsidie meer geeft aan nieuwe centrales. Maar in Bemmel is er nog wel een verrezen. En de tuinders daar zijn er trots op. 

8 reacties

 • J. Zomers (69)

  4 maanden geleden
  Ik heb zo'n biomassacentrale twee jaar geleden bezocht tijdens een open dag. Het is een ingewikkelde installatie met veel toeters en bellen - je vraagt je af hoe hebben ze dit kunnen uitvinden? Als je vraagt wat is het nut en rendement voor de naaste omgeving, dan krijg je nauwelijks antwoord. Een kerncentrale is net zo ingewikkeld en even duur als dit... maar met veel meer rendement.
 • Mignon

  4 maanden geleden
  Buiten waar het benodigde hout vandaan moet komen, het versnipperen van het hout gebeurd ook niet met de hand. Hiervoor is diesel nodig met weer co2-uitstoot als gevolg daarvan!
 • Johann Janssen

  4 maanden geleden
  nou zo trots hoeven ze daar niet te zijn. ze belasten het milieu met dit ding meer dan dat ze gas zouden verbruiken de uitstoot is vele malen hoger.
 • Johann Janssen

  4 maanden geleden
  het blijft een milieu vervuilend ding en daar hoef je echt niet trots op te zijn,
 • Johann Janssen

  4 maanden geleden
  hartstikke duurzaam maar o zo vervuilend nou zo trots zou ik hier niet op zijn. aanvoer uit het buitenland dmv. schepen die varen op de meest vervuilende brandstof dan ook. gas is nog steeds de beste alternatief en waarom gaat Duitsland over op gas? dat bio-massagebeuren zou hier nooit toegestaan mogen worden en dus verboden. dat noemt met co2 neutraal.
 1. Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals

  Je zoons opvoeden tot fatsoenlij­ke mannen: elf tips van professio­nals

  Na de Boos-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice zong het eensgezind rond op sociale media: Protect your daughters. Educate your sons. Daar ligt een schone taak voor ouders, verzorgers en docenten, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.

Betuwe