De verbrandingsinstallatie, waar de temperatuur binnenin permanent 975 graden celsius is.
Volledig scherm
PREMIUM
De verbrandingsinstallatie, waar de temperatuur binnenin permanent 975 graden celsius is. © Host

Biomassacentrales vervuilend? In Bemmel zijn ze trots op hun installatie: ‘Hartstikke duurzaam juist’

Biomassacentrales liggen in Nederland onder vuur. Ze zijn lang niet zo duurzaam als gedacht, stelde de Tweede Kamer vast, die geen subsidie meer geeft aan nieuwe centrales. Maar in Bemmel is er nog wel een verrezen. En de tuinders daar zijn er trots op. 

11 reacties

 • J. Zomers

  1 maand geleden
  Ik heb zo'n biomassacentrale twee jaar geleden bezocht tijdens een open dag. Het is een ingewikkelde installatie met veel toeters en bellen - je vraagt je af hoe hebben ze dit kunnen uitvinden? Als je vraagt wat is het nut en rendement voor de naaste omgeving, dan krijg je nauwelijks antwoord. Een kerncentrale is net zo ingewikkeld en even duur als dit... maar met veel meer rendement.
 • Maaike Thuis

  1 maand geleden
  Buiten waar het benodigde hout vandaan moet komen, het versnipperen van het hout gebeurd ook niet met de hand. Hiervoor is diesel nodig met weer co2-uitstoot als gevolg daarvan!
 • Klaas de Houthakker

  1 maand geleden
  @ Marco K: er worden juist complete bossen leeggekapt, onder andere in Oost Europa en de USA. Ondertussen is er in het Amazone gebief vorig jaar 11.000km bos gekapt voor allerhande doeleinden. Er verdwijnt momenteel simpelweg meer bos dan dat er bij wordt gepoot. Ik doceer bos en natuurbeheer in Wageningen.
 • Johann Janssen

  1 maand geleden
  nou zo trots hoeven ze daar niet te zijn. ze belasten het milieu met dit ding meer dan dat ze gas zouden verbruiken de uitstoot is vele malen hoger.
 • Johann Janssen

  1 maand geleden
  het blijft een milieu vervuilend ding en daar hoef je echt niet trots op te zijn,

Betuwe