Volledig scherm
In de bodem van Lingewaard zitten nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. © ANP

Bommen opruimen: Lingewaard wil dat de provincie meehelpt

BEMMEL - Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, in de bodem van Lingewaard zitten er nog genoeg. Opruimen kost geld en de politiek in Lingewaard wil dat de provincie meebetaalt. Want de kosten zijn aanzienlijk, schrijft de gemeenteraad aan de Provinciale Staten.

De voltallige gemeenteraad van Lingewaard wil een financiële regeling, want wat kunnen particulieren en bedrijven in Lingewaard er aan doen dat er in hun grond mogelijk oude explosieven zitten? In een brief aan de fracties van Provinciale Staten van Gelderland wordt verzocht ‘om te komen tot een aanvaardbare regeling met betrekking tot een restitutie van de gemaakte kosten voor onderzoek en verwijderen van explosieven uit WOII’. 

Vreemd

Lingewaard werd in de periode 1940-1945 zwaar getroffen door oorlogsgeweld. Veel niet afgegane explosieven zijn achtergebleven in de grond en dat maakt onderzoek op bouwlocaties noodzakelijk. Wat de fracties in Lingewaard bevreemdt, is dat de kosten voor een explosievenonderzoek wel worden vergoed als het gemeentegrond betreft. ‘Hoe kan het dat de kosten voor een groot deel door het rijk worden vergoed als dit plaatsvindt op gemeentegrond, maar niet als particulieren en bedrijven dit onderzoek laten uitvoeren op hun eigen grond’, wil de Lingewaardse politiek weten. ‘Deze vervuiling is namelijk niet terug te voeren op voormalige en huidige gebruikers van de grond, maar een rechtstreeks gevolg van oorlogshandelingen tijdens WOII’. 

Draaglijk

De raadsfracties van Lingewaard vinden het niet meer dan eerlijk dat een vergoeding van de kosten niet alleen geldt voor gemeentegrond, maar voor alle gronden van Lingewaard. Ze vinden dat de provincie hierin ook haar verantwoordelijkheid heeft. Mede omdat gemeente en provincie beide inzetten op revitaliseren van bedrijventerreinen. ‘Naar onze mening ligt hier een gezamenlijk belang om kosten voor onderzoek en het verwijderen van explosieven voor bedrijven draaglijk te houden’.  De fracties van Lingewaard wachten nog op een schriftelijke reactie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe