Volledig scherm
Ontvangstruimte en de hal van gemeentehuis Lingewaard na de aanslag. © Foto Mireat

Brandschade aanslag Lingewaard tussen 3,5 en 5 miljoen euro

BEMMEL - De brandschade na de aanslag op het gemeentehuis van Lingewaard bedraagt tussen de 3,5 en 5 miljoen euro.

Dat meldt Raetsheren van Orden, de verzekeraar die verantwoordelijk is voor het afhandelen van de schade. Volgens de woordvoerder zal de Alkmaarse verzekeraar vrijwel alle gemaakte kosten vergoeden. Hieronder vallen ook andere kosten dan alleen brandschade, zoals de nood-units die dinsdag worden geplaatst. ,,Die zijn immers nodig om de activiteiten van de gemeente te kunnen voortzetten.”

Ook kosten gemeente 

Toch zijn er wel degelijk kosten die op het conto van de gemeente Lingewaard komen. Volgens Raetsheren kan daarbij gedacht worden aan de activiteiten van ambtenaren die zich met de schade bezig houden. Daarnaast zal er sprake zijn van ‘een verminderde efficiency’, zeker tot de noodlocatie staat en gebruikt kan worden. ,,Dat kost arbeidsuren, omdat de ambtenaren niet kunnen leveren wat ze normaliter leveren.”

Quote

Dat kost arbeids­uren, omdat de ambtenaren niet kunnen leveren wat ze normaliter leveren

Woordvoerder verzekeraar, Raetsheren van Orden

De nood-units zijn nodig, omdat het tenminste een half jaar duurt totdat de ambtenaren weer in het Lingewaardse gemeentehuis kunnen werken, al houdt burgemeester Marianne Schuurmans er ook rekening mee dat het nog maanden langer kan duren.

Units

De units zijn containerachtig en kunnen waarschijnlijk aan elkaar worden 'geklikt'. Ze worden vooral naast het gemeentehuis neergezet. De noodunits worden geplaatst om een geschikte werkplek voor ambtenaren te creëren, maar ook om het herstellen en schoonmaken van het gemeentehuis eenvoudiger en dus sneller te laten verlopen. ,,Het is dan immers de hele tijd leeg, wat de planning en uitvoering veel eenvoudiger maakt”, laat een woordvoerder van Raetsheren van Orden weten.

Een groot deel van de ambtenaren (vooral burgerzaken) werkt nu in het kasteel naast het gemeentehuis en in cultureel centrum De Kinkel, al wordt er ook vaak in horecagelegenheden overlegd of bij mensen thuis afgesproken.

Het gemeentehuis van Lingewaard werd in de tweede helft van 2011 opgeleverd. Kosten van de bouw, inclusief renovatie van het oude gemeentekantoor, waren destijds ongeveer 11,2 miljoen euro. In de vele maanden die de bouw duurde, werkten ambtenaren van de gemeente ook in nood-units op het Kinkelplein.

Lees alles over de aanslag op het gemeentehuis in Lingewaard in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe