John Joosten (links) en Sjaak Hendriksen in de muziektent van Gendt. Foto: Erik van 't Hullenaar.
Volledig scherm
John Joosten (links) en Sjaak Hendriksen in de muziektent van Gendt. Foto: Erik van 't Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Cabaret en lokaal talent: Cultureel Podium Gendt heeft grote plannen

GENDT - Cultureel Podium Gendt wil de komende jaren meer bezoekers trekken door talentvolle cabaretiers en lokale artiesten op te laten treden in de theaterzaal Providentia in het dorp. 

,,Wij zijn best tevreden over de eerste optredens, maar we hopen voor de komende toneelvoorstelling op meer publiek. Daarom proberen we artiesten uit het B-segment naar Gendt te halen. Echte bekende namen zijn voor ons onhaalbaar.’’

Dat zegt Sjaak Hendriksen. Samen met John Joosten en Marion Dummer vormt hij sinds anderhalf jaar het bestuur van Cultureel Podium Gendt. Zij zijn door de beheerdersstichting Providentia gevraagd om het culturele aanbod in dit gebouw een oppepper te geven en te verbreden.

,,Wij streven ernaar drie tot vier keer per jaar met een afwijkend programma te komen. Naast de vaste carnavalszittingsavonden en optredens van de plaatselijke harmonie en schutterij organiseren wij bijvoorbeeld cabaretavonden of we nodigen zangers voor een muziekavond uit’’, zegt Joosten. 

‘Veel zangtalent’

Hendriksen heeft het oog laten vallen op het Leids Cabaretfestival. De finalisten van dit festival, dat gezien wordt als de kweekvijver voor het Nederlandse cabaret, maken jaarlijks een toer langs schouwburgen en theaterzalen.

,,Hoe mooi zou het zijn als wij hen ook naar Gendt kunnen halen. Dan krijg je optredens van de meest talentvolle cabaretiers in Gendt. Hier zitten wij serieus aan te denken’’, zegt Hendriksen. 

Maar Cultureel Podium Gendt heeft ook oog voor lokaal talent. Een Hollandse avond behoort volgens Joosten tot de mogelijkheden. ,,Dat zou leuk kunnen zijn. Dan krijg je optredens van zangers, zangeressen en bandjes uit de gemeente Lingewaard en Overbetuwe. We weten dat er met name in Huissen veel zangtalent huist. Deze mensen kun  je op één avond bij elkaar zetten in Providentia.’’

Volgens Joosten is de theaterzaal hier bij uitstek geschikt voor. ,,Na een renovatie vijf jaar geleden is de akoestiek subliem.’’

‘Mensen zijn nieuwsgierig’

Het drietal heeft de afgelopen anderhalf jaar twee voorstellingen in de grote theaterzaal en één in de foyer van Providentia georganiseerd onder de vlag van Cultureel Podium Gendt.

,,De eerste keer was begin vorig jaar. Wes Leurs uit Elst zong liedjes van Toon Hermans. Dat was direct een groot succes. We verkochten 250 kaarten. De zaal was bijna vol. Maar dat is vaak zo als je met iets nieuws komt. Mensen zijn nieuwsgierig. Wij kregen veel enthousiaste reacties’’, zegt Joosten. 

De tweede avond in september viel de belangstelling tegen. De bestuursleden schatten dat 150 tot 200 mensen naar het optreden van Martijn van Vuuren kwamen. Hij zingt nummers van bekende Nederlandse artiesten die zijn overleden. De bestuursleden hebben hiervan geleerd. 

‘Een van de hoogtepunten van het jaar’

Hendriksen: ,,We moeten de data waarop we een voorstelling willen houden goed plannen. Het optreden van Van Vuuren viel kort na de vakantie en kort na de kermis. Dat is een van de hoogtepunten in het jaar van Gendt. De mensen waren daar nog vol van. Met dergelijke evenementen moeten we rekening houden.’’

De tot nu laatste activiteit was een optreden van de coverband Right Direction Music uit Gendt. ,,Zij traden op tijdens de kerstmarkt in Providentia. Toen was de entree natuurlijk gratis’’, zegt Joosten.

Dat is niet het geval als op 7 maart theatergroep WEB met de thriller Temmen van het beest op het podium van Providentia staat. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro. 

Betuwe