Arnhem 1507- Doorkomst 4daagse Laar Oost /RB
Volledig scherm
Arnhem 1507- Doorkomst 4daagse Laar Oost /RB © Erik van 't Hullenaar

Cake, broodjes, fruit en muziek, de Betuwe biedt de wandelaar ontspanning en plezier

ELST/ BEMMEL - Aan muziek is geen gebrek als het Vierdaagsepeloton door de Betuwe loopt. De wandelaars worden er vrolijk van. In Bemmel danst het publiek mee op de beats.

Dj Robert Pouwels in Bemmel.
Volledig scherm
Dj Robert Pouwels in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Verkleed als André Hazes loopt dj Robert Pouwels het publiek in. Hij noemt zich zanger en entertainer. Het publiek vermaken is hem wel toevertrouwd. De wandelaars zwieren door Bemmel als ze de dj passeren en het publiek doet al even enthousiast mee, zeker bij de ritmische nummers.

De sfeer zit er op de eerste Vierdaagsedag goed in. In het ene dorp is de stemming wat uitbundiger dan in het andere. In Elst is het muzikaal helemaal raak. Op tal van plekken komt uit de boxen aanstekelijke muziek.

Overal maken de toeschouwers wat van de doorkomst. In Oosterhout trakteert Ferdinand Balk de passanten op vlaai, cake en broodjes. Hij vindt de doorkomst nu leuker dan toen Oosterhout het sluitstuk van de eerste dag was. ,,Je zag lopers voorbijkomen die het moeilijk hadden. Zeker op een warme dag was dat gênant om te zien.”

Quote

Je moet de lopers toch aanmoedi­gen. Ze hebben dat nodig, Zeker aan het begin van een lange tocht

Marjan van der Linden is dan net bij hem vertrokken. Ze woont zowel in Nijmegen als Flayosc, een dorp bij Saint-Tropez. ,,Aan de zuidkust van Frankrijk heb ik in de hitte voor de Vierdaagse getraind. Dan ben je op alles voorbereid.”

Het is in alle opzichten een verbeterin

Ze passeert Theo Berends uit Dodewaard die heel beleefd iedere loper ‘een goedemorgen’ wenst. ,,Je moet de lopers toch aanmoedigen. Ze hebben dat nodig, Zeker aan het begin van een lange tocht.”

Iets verderop nuttigt Hans Heuvink uit Eibergen een broodje. Hij zegt tegen de man naast hem dat het maar goed is dat de route van de eerste dag enkele jaren geleden is omgedraaid. ,,Het is in alle opzichten een verbetering. Als het heet is loop je niet meer op de dijk. Bovendien kwamen alle afstanden in Elst samen en dat gaf altijd een gedrang.”

Even uitrusten.
Volledig scherm
Even uitrusten. © Erik van 't Hullenaar

Het is heel gezellig, vooral door de mensen aan de kant

In Elst rust het V-Team uit in ontmoetingscentrum De Hoeksteen. De groep vraagt aandacht voor vrede en vrijheid. ,,Dat is heel erg nodig”, meent Jasmine Tmim (12) uit Elst. In haar aanmeldingsbrief heeft ze gezet dat kinderen aardig tegen elkaar moeten zijn en elkaar niet moeten pesten. Ze geniet van de Vierdaagse. “Het is heel gezellig, vooral door de mensen langs de kant.”

In de katholieke kerk in Elst heeft hulpbisschop Thed Hoogenboom dan net een kaarsje opgestoken. Hij loopt de Vierdaagse voor de 29ste keer. Hij wandelt onderweg vaker een kerk binnen. Wel van katholieke huize.

Elst/BeDe doorkomst in Elst.
Volledig scherm
Elst/BeDe doorkomst in Elst. © Erik van 't Hullenaar
Quote

De eerste dag is altijd leuk. Vooral omdat je dan veel tussen de militairen loopt

Hij laat zo in Elst de kans lopen de bijzondere stola van dominee Dick Snijders te bewonderen. ,,Die is speciaal voor de Vierdaagse gemaakt. Het is een blauwe stola vanwege de Blauwe Dinsdag van Overbetuwe. Op de stola zijn voetstappen aangebracht als verwijzing naar de Vierdaagse.”

De eerste dag is muzikaal getint

Op het gazon bij de Grote Kerk in Elst rust Ineke van de Zee uit Nijmegen even uit. ,,De eerste dag is altijd leuk. Vooral omdat je dan veel tussen de militairen loopt. Dat vind ik wel mooi.”

De eerste dag is dus muzikaal getint. Bas van Aart (54) uit IJsselstein laat de beats links liggen. In het gazon van de Kinkel in Bemmel geniet hij juist van het muziekkorps uit Luzern. ,,Dat is meer mijn muziek. Sowieso geniet ik vandaag. Je merkt aan alles dat iedereen warm loopt voor de Vierdaagse.”

Snoepjes uitdelen aan de wandelaars: een goede traditie.
Volledig scherm
Snoepjes uitdelen aan de wandelaars: een goede traditie. © Erik van 't Hullenaar
Feest in Elst.
Volledig scherm
Feest in Elst. © Erik van 't Hullenaar
Tussen Elst en Bemmel is het nodige te doen.
Volledig scherm
Tussen Elst en Bemmel is het nodige te doen. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zelfs bij Spero, de grootste voetbalclub in de Oostelijke Betuwe, staat alles even stil
    PREMIUM

    Zelfs bij Spero, de grootste voetbal­club in de Oostelijke Betuwe, staat alles even stil

    ‘Als er gezeik’ is op de club moet je er zijn’, luidde het advies van zijn voorganger. René Nobels is een jaar voorzitter van Spero en op de club is het stil. Er is genoeg te doen, maar hij is er niet. Zelfs bij de grootste voetbalclub van de Betuwe is het stil. De corona-crisis doet ook bij Spero zijn onderhuidse werk. Dat had René Nobels (59) een jaar geleden, toen hij bij Spero Fons van Lith als voorzitter opvolgde, niet kunnen denken.

Betuwe