Volledig scherm
Carnaval in Doornenburg in februari 2018. De ouderenvereniging in het dorp kiest nog altijd een prins en prinses. © Erik van 't Hullenaar

Carnaval herleeft mogelijk in Doornenburg

DOORNENBURG - Er wordt gewerkt aan een nieuwe carnavalsvereniging in Doornenburg. Of de in 2016 ter ziele gegane Riensplitsers maken een doorstart. Dorpsbewoners zien dat het enthousiasme er nog zeker is, al is dat momenteel versnipperd. 

Nadat carnavalsvereniging De Riensplitsers er mee stopte, heeft schutterij GVA de organisatie van de optocht en daaropvolgende matinee op zich genomen. ,,Nadrukkelijk niet meer dan dat. Dus geen prinsenverkiezing, pronkzitting of feestavond”, zegt Rick Bouwman van de schutters. 

De optocht werd twee jaar geleden naar de zaterdagmiddag gehaald en dat bleek een schot in de roos. ,,De animo hebben we de afgelopen twee jaar zien groeien. Meer wagens en meer publiek langs de kant. We hebben op zaterdag geen concurrentie van omliggende dorpen. Vorig jaar zagen we zelfs al Angerense wagens meerijden, als een soort proefrit voor hun zondagse optocht.” En dat gaf Bouwman met nog twee dorpsgenoten te denken: zou carnaval nieuw leven ingeblazen kunnen worden?

Kinderen kiezen nog altijd een prins en prinses

Quote

Als we iets opzetten, moet dat niet voor twee of drie jaar zijn, maar een stabiele club worden

Rick Bouwman

Daarbij komt ook dat voor zowel senioren als basisschoolkinderen nog altijd wat intern georganiseerd wordt. Bouwman: ,,De kinderen kiezen op vrijdag een jeugdprins en -prinses en hebben hun eigen optocht.”

,,De ouderenvereniging komt intern ook met een prins. Als we dat nou eens allemaal bundelen? Zou mooi zijn als de school mee wil naar een gezamenlijk evenement op zaterdag, dan krijgt carnaval in Doornenburg weer body.” 

Dus gaan Bouwman cum suis nu dorpsgenoten polsen, om uit te vinden hoe graag de Doornenburgers weer een carnavalsclub willen. ,,En vooral ook: wie dan echt de handen uit de mouwen willen steken. Want als we iets opzetten, moet dat niet voor twee of drie jaar zijn, maar een stabiele club worden.” 

Carnavalsclub is officieel in ruste

Of dat een herrijzenis van de Riensplitsers zal zijn, is nog niet duidelijk. ,,Officieel is die club in ruste, omdat de leden nooit toestemming voor opheffing hebben gegeven. Maar bij de Kamer van Koophandel is er niks meer van te vinden. We moeten goed uitvissen welke rechtsvorm we gaan aanhouden. Misschien een geheel nieuwe organisatie, met ook een andere naam.” 

Bouwman gaat de komende maanden de stemming in Doornenburg peilen en wil na komend carnaval concluderen of een nieuwe vereniging haalbaar is of niet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe