Volledig scherm
Kindercarnaval in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Carnaval vieren leren de kleinsten bij de Piejassen in Bemmel

BEMMEL - Jong geleerd is oud gedaan. Zo blijkt maandagmiddag maar weer in de Kinkel bij het feest van kindercarnavalsverening de Piejassen, waar de allerkleinsten hun eerste levensjaar én hun eerste carnaval meemaken. 

Sana (9 maanden) is uitgedost als kipje, Gwen (7 maanden) net als haar moeder in een kleurige tutu, hartjes op de wangen en een strik op het hoofd. Heerlijk hossend bij hun moeders op de heup, vermaken ze zich allerbest.

Bemmel's got talent

Volledig scherm
De ‘opa's en oma’ tijdens het kindercarnaval. © Erik van 't Hullenaar

Het programma van de 34e editie is goedgevuld, vertelt voorzitter Marlene Kleinpenning. ,,De kinderen kunnen zich uitleven in de knutselhoek, optreden bij ons eigen Bemmel's got talent en een bezoekje brengen aan de snoephoek.” En natuurlijk dansen, hossen én meedoen aan de polonaise. De Bemmelse jeugd vormt een bonte verzameling van cowboys, politie-agenten en heel veel prinsessen. ,,Daar hebben we er altijd wel een stuk of twintig van”, zegt Kleinpenning lachend. ,,Dat blijft een favoriet. De wat oudere kinderen gaan al snel voor iets stoers.” 

Voor de best verklede kinderen zijn er prijzen. Daan en Sofie Huisman lijken een goeie kans te maken.  Broer en zus zijn 5 en 9 jaar oud, maar tijdens carnaval 50 en 90. Ze namen voor de gelegenheid de rollator van hun oma mee. ,,Die zit nu thuis”, verklaart Sofie, die ook oma's kralenketting en tasje mocht lenen.,,Oma herkende ons bijna niet!” Daan wilde graag opa's wandelstok meenemen, maar die was te groot. Maar, de stok van de stoffer en blik bleek ook uitermate geschikt. Bril op het hoofd, grijze haarspray in, en vooral niet rennen. Want dat doen opa's en oma's natuurlijk niet. De rollator blijkt nog best handig. ,,We hebben er limonade en chips in gedaan.” Enige minpuntje: het tweetal kreeg geen korting voor 50-plussers.

Best verklede ouder

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Ook voor de best verklede ouder zijn er prijzen. ,,Nu zie je dat alle vaders en moeders verkleed zijn, dat was een aantal jaren geleden nog niet zo. Sommigen gaan zelfs met hele gezin in dezelfde outfit”, zegt Kleinpenning. Militairen, brandweermannen, Formule 1-coureurs en cowboys houden hun kroost in de gaten. Koen Versteeg uit Elst hees zich in een varkenspak. ,,Hij kan ook knorren!”, weet dochter Lotte (4), die verkleed is als regenboog mét konijnenoren. Haar zusje Lieke (2,5) is verpleegster. ,,Ik houd van carnaval”, zegt vader Versteeg. ,,En met de kinderen erbij is het hartstikke gezellig.”

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe