Volledig scherm
Tieners hebben plezier in openluchtbad Walburgen in Gendt. Als het aan D66 en GroenLinks ligt, mogen zij spoedig de politieke agenda medebepalen. © William Moore

D66 en GroenLinks: ‘laat tieners onze agenda bepalen’

BEMMEL - Hoe betrek je tieners bij de gemeentepolitiek? Laat ze de agenda bepalen! Nu kan dat nog niet, maar als het aan GroenLinks en D66 in Lingewaard ligt komt daar snel verandering in. 

D66 en GroenLinks willen dat kinderen vanaf 12 jaar meer invloed krijgen op de gespreksonderwerpen van de gemeenteraad. Nu nog moet je achttien jaar zijn om een initiatiefvoorstel in te dienen. Terwijl juist tieners vaak goede en frisse ideeën hebben. ,,Het indienen van een initiatiefvoorstel hoeft straks ook niet meer om een onderwerp op de agenda van de raad te plaatsen. 25 handtekeningen zijn wat ons betreft voldoende. Een voorstel schrijven is ook best lastig; waarom zou je een drempel opwerpen? Kom gewoon langs en praat met ons”, vertelt Léon Dekkers, fractievoorzitter van D66 Lingewaard.  

Inwonersparticipatie

Volgens D66 en GroenLinks neemt het vertrouwen van inwoners in de politiek af. Volgens Dekkers komt dat omdat mensen zich niet gehoord voelen. Dekkers: ,,Dit gevoel is het grootst onder jongeren. Dit moet anders en dat kan door meer inwonersparticipatie, voor iedereen.”

Arnhem

Uniek is het plannetje niet. Arnhem en Utrecht gingen Lingewaard voor. Ook daar namen GroenLinks en D66 het initiatief. In Lingewaard is het nog niet zover. Om de nieuwe manier van agenderen mogelijk te maken zal eerst de zogenoemde verordening burgerinitiatief Lingewaard 2005 moeten worden aangepast. Dekkers: ,,Het gaat om een kleine aanpassing en ik verwacht niet dat andere partijen  bezwaren hebben.”

Het voorstel is besproken met de jongerenraad van Lingewaard. Eind juni neemt de gemeenteraad een beslissing. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe