Volledig scherm
© ANP

D66 Lingewaard: wel heel weinig vuurwerkboetes

BEMMEL/ HUISSEN - Er zijn in de eerste helft van dit jaar wel heel erg weinig vuurwerkboetes in Lingewaard uitgedeeld, vindt de D66-fractie. De partij verbaast zich daarover, omdat vuurwerk buiten de toegestane uren - rond de jaarwisseling - en extreem zwaar vuurwerk leidt tot irritatie en stress bij inwoners en dieren; én tot verslechtering van de luchtkwaliteit. 

Dit jaar is welgeteld één bekeuring uitgeschreven voor het illegaal afsteken van vuurwerk; of afsteken van illegaal vuurwerk. 

D66 wil daarom weten hoe het zit met de prioriteiten van politie en Boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren), om deze vorm van overlast in december en begin januari terug te dringen. Ook wordt bij het college van B en W gevraagd naar het aantal officiële waarschuwingen dat aan 'vroeg- of zwaarafstekers’ is uitgedeeld. 

Vuurwerkvrije zones

D66 deed vorig jaar een vergeefse poging om vuurwerkvrije zones in Lingewaard te bewerkstelligen. Daar was geen meerderheid in de gemeenteraad voor te vinden.

Maar wel werd toen toegezegd dat het bestrijden van vuurwerkoverlast prioriteit zou krijgen. Daarom wil de fractie nu ook alvast graag weten of er wel extra prioriteit of maatregelen voor komende jaarwisseling op stapel staan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe