Volledig scherm
Akkerrandendag bij Landerij De Park. © Gerard Burgers

Dag van de akkerranden: ‘Komen muizen erop af, dan zie je weidevogels ook’

ELST - Bloeiende akkerranden rond Heteren. Daar wil Wido Kamerling best een project van maken. In Park Lingezegen laat hij zich informeren. Natuurorganisatie zijn present en delen zakken met zaad uit.

Op vier plaatsen in de Betuwe wordt deze zaterdag aandacht gevraagd voor de biodiversiteit in het Betuwse landschap. Dat gebeurt op de Dag van de bloemrijke akkerranden. Die akkerranden zijn van belang voor insecten en vogels.

Druk is het niet

Aan enthousiasme ontbreekt het niet op de locaties. Aan het fietspad langs de Linge bij Angeren, in het Pakhuis in Hemmen, bij landwinkel De Woerdt in Ressen en in Park Lingezegen kom je mensen tegen die bevlogen hun verhaal doen en aangeven dat bloemrijke akkerranden noodzakelijk zijn. De bezoekers laten het afweten. Druk is het niet. Het slechte weer is er debet aan.

Wido Kamerling uit Heteren heeft er al lang belangstelling voor. ,,Ik kom uit een familie die betrokken is bij de natuur. Ik lees er veel over. Zeker als het erover gaat hoe je de tuin kunt inrichten in het belang van insecten. Daarom is deze dag zo interessant. Het is best leuk om daarmee aan de slag te gaan. Het is wel iets voor Heteren”, zegt hij.

Volledig scherm
Bloemrijke akkerranden © Van Assendelft

Twintig agrariërs

Volgens Bert Snel van de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek doen twintig agrariërs mee aan het project. “We hebben nu 10 hectare aan bloemrijke akkerranden. Voor volgend jaar streven we naar 13, 14 hectare. We geven de agrariërs het advies welke zaden ze moeten nemen en hoe ze moeten zaaien. We houden ook in de gaten hoe het zaad zich ontwikkelt.”

Over het belang van bloemrijke akkerranden hoef je Kiki van Bergen en Marianne Mannaerts uit Heteren niets te vertellen. ,,Het is belangrijk genoeg dat er aandacht voor is. Alleen is het zo jammer dat de akkerranden geplunderd worden. We hebben het een paar keer meegemaakt dat de mensen de bloemen er gewoon uit halen.”

Rondje door de Betuwe

Quote

Hoe meer bloemen je ziet, des te beter dat is. Prachtig toch al die klaprozen en korenbloe­men.

Marianne Mannaerts

De beide vrouwen doen deze dag mee aan een rondje door de Betuwe, uitgezet door de buurtvereniging. In dit geval De Hoenderkamp uit Heteren. ,,Hoe meer bloemen je ziet, des te beter dat is. Prachtig toch al die klaprozen en korenbloemen. Daar genieten we van. We hebben de tuin vol planten staan. Veel bijen hebben we dit seizoen niet gezien, gelukkig wel meer vlinders.”

Wie de pakschuur op Park Lingezegen binnenwandelt, wordt veel wijzer over de akkerrandendag. Daphne (10) en Vince (7) van der Kleij hebben er veel van opgestoken. Ze kwamen bij toeval langs. ,,Dit pakken we mooi even mee”, zeggen de volwassenen.

Ook voor de weidevogels zijn bloemrijke randen belangrijk, geeft Hanny Lurvink uit Valburg aan. ,,Je moet eens in Brabant gaan kijken. Daar zie je naast elke akker een rand met bloemen. Als er insecten en muizen op afkomen, hebben de weidevogels er ook wat aan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe