Volledig scherm
© ANP XTRA

Daling aantal Betuwse WW'ers blijft hard gaan

BEMMEL/ELST/DODEWAARD - Het aantal WW’ers in Lingewaard en Overbetuwe is afgelopen kwartaal weer bovengemiddeld afgenomen. Neder-Betuwe bleef in juli, augustus en september echter juist wat achter, met iets oplopende WW-cijfers. 

Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen drie maanden met gemiddeld 3,8 procent. Lingewaard en Overbetuwe zagen met respectievelijk 4,3 en 5,0 procent het aantal kortdurende werklozen nog iets harder teruglopen. Neder-Betuwe moest echter een kleine stijging van 1,2 procent noteren. Dat kwam omdat tijdens de zomermaanden vooral een groep vrouwen zonder betaald werk kwam te zitten.

Op jaarbasis, dus bezien van september vorig jaar tot aan afgelopen maand, hebben alle drie de Betuwse gemeenten het beter gedaan dan de landelijke gemiddelden. 'Heel Nederland’ zag de afgelopen twaalf maanden het aantal WW’ers met 14,7 procent teruglopen. Maar in Overbetuwe was dat -15,6 procent, in Neder-Betuwe -16,3 procent en in Lingewaard zelfs -18,7 procent. 

In absolute aantallen zitten momenteel 597 Lingewaarders, 604 Overbetuwenaren en 175 Neder-Betuwenaren in de WW. Ter vergelijk: dik anderhalf jaar geleden - op 1 januari 2018 - waren dat er nog respectielijk 870, 866 en 262. 

Van hoge naar lage uitkering

Een relatief hoge WW-uitkering wordt voor de maximale duur - afhankelijke van het aantal jaren dat gewerkt is - voor maximaal twee jaar verstrekt. Wie langer werkloos blijft, vervalt naar de lagere bijstandsuitkering; en komt daar vaak ook moeilijker uit. 

Onderverdeeld naar leeftijdscategorieën valt op dat de daling van het aantal jeugdwerklozen tot stilstand is gekomen. Sterker: onder de 27 jaar is in Lingewaard en Overbetuwe het aantal WW-uitkeringen toegenomen. Het gaat nu om respectievelijk 25 en 27 van deze jongeren. In Neder-Betuwe waren en blijven het 12 jeugdwerklozen.

Waar de stijging van het aantal vrouwelijke WW’ers in Neder-Betuwe en de toename van de jeugdwerkloosheid in Lingewaard en Overbetuwe vandaan komt, kan uitkeringsinstantie UWV niet zeggen. 

Percentage van beroepsbevolking

Ook in percentage werklozen ten opzichte van de beroepsbevolking doen het drie Betuwse gemeenten het prima. Landelijk zit nu 2,6 procent van de beschikbare beroepsbevolking in de WW. In Lingewaard is dat 2,4 procent en Overbetuwe 2,3 procent. In Neder-Betuwe doet slechts 1,4 procent van het aantal arbeidskrachten een beroep op een WW-uitkering. 

Om ook het niet dalende aantal bijstandsontvangers - vaak jaren werkloos of vluchtelingen met verblijfsvergunning - omlaag te krijgen, starten veel gemeenten projecten voor werkervaringsplekken op. 

Betuwe