De Krössel in Huissen.
Volledig scherm
De Krössel in Huissen. © Gerard Burgers

De Krössel bij Sancta Maria in Huissen heeft een foekepot in de hand

Buiten BeeldIn de Betuwe staat veel kunst in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: de Krössel bij Sancta Maria in Huissen.

Op carnavalsmaandag is het vaste prik in Huissen om een ode te brengen aan de Krössel. De start van het Frühshoppen is steevast bij het beeld van Kees Berendsen.

De Krössel verwijst naar een traditie op vastenavond, zegt historicus en oud-president Jan Zweers van carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone. ,,De Krössel is een jongetje met een foekepot in de hand. Op de dinsdag van het carnaval gingen de kinderen langs de deuren voor geld of wat lekkers. Daarna mocht van Aswoensdag tot Pasen niet worden gesnoept.”

Quote

We zijn in Huissen trots dat we zulke mooie beelden hebben

Jan Zweers, Carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone

Het beeld is in 1966 door De Kraonige Zwaone aan de Huissense gemeenschap geschonken, ter gelegenheid van het elfjarig bestaan. Het stond eerst verderop voor het toenmalige gemeentehuis aan de Helmichstraat, weet Jan Zweers nog. Toen dat gemeentehuis verdween, kreeg het beeld een plaats bij het zorgcentrum.

Ieder jubileum van De Kraonige Zwaone kwam er een geschenk bij. De Zwaan op de Markt bij het 22-jarig jubileum, de 33 vlaggenmasten bij de Arnhemse Poort weer elf jaar later. 

Glazen plaat werd vernield

Bij het 44-jarig bestaan werd een obelisk geplaatst bij de protestantse kerk. De glazen plaat die weer elf jaar verder werd geschonken, is vernield. Als de traditie in stand wordt gehouden, mag volgend jaar het volgende cadeau van de carnavalisten aan Huissen worden verwacht.

Bij het beeld van de Krössel wordt carnavalsmaandag het lied van de foekepot gezongen, geschreven door Henny Derksen.

,,De tekst van het eerste couplet is aangebracht in een glazen plaat. Jan Zweers: ,,We zijn in Huissen trots dat we zulke mooie beelden hebben.”

Betuwe