Volledig scherm
Terug naar de middeleeuwen bij kasteel Doornenburg. © Erik van 't Hullenaar

Diep onder de indruk van kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Peter van Wiechen (56) is al enthousiast als hij kasteel Doornenburg nadert. ,,Wow”, reageert hij. ,,Dit kasteel is een verdedigingswerk. Dat spreekt me aan. Ik had op de muur willen staan met een zwaard in de hand en uitkijkend naar de vijand. Ik ben in de verkeerde tijd geboren. Ik had hier in de middeleeuwen willen zijn.”

Hij is naar Doornenburg gekomen vanwege de open monumentendag en kijkt zijn ogen uit. Hij had de toren wel willen zien, maar die is gesloten. Het beklimmen van de toren kan hooguit twee keer per jaar.

Van Wiechen is een kastelenliefhebber. Zoveel is wel duidelijk. ,,Dat komt door de serie Floris”, bekent de Ossenaar. Hij heeft met zijn kinderen later nog eens de hele serie gezien. Maar nooit eerder heeft hij Doornenburg aan de serie gelinkt. Toevallig heeft hij er over gelezen in de krant. De drie pagina’s heeft hij verslonden.

,,We gaan vaak naar kastelen kijken. Ook in Frankrijk. Die in Carcassonne spant de kroon. Als je daarbinnen rondloopt, voel je de historie. Vooral kastelen als verdedigingswerken boeien me. Met woonkastelen heb ik niets. Al zou ik weer wel in een kasteel als dat van Doornenburg willen wonen.”

Zwaardgevecht

Buiten voert Simon Maasen (5) uit Nijmegen met zijn vader Michiel een zwaardgevecht. Dat is onderdeel van de circusschool die op de binnenplaats van het kasteel is neergestreken. De zoon zit in de ridderfase. ,,We gaan vaak naar kastelen. We zijn in ridders geïnteresseerd. En in de middeleeuwen. Het was een spannende tijd waarin kastelen een rol speelden”, geeft Michiel Maasen aan.

,,We gaan ook tijdens onze vakanties naar kastelen. Zeker als die een mooie geschiedenis kennen. In de Dordogne hebben we grote kastelen bezocht. Komt ook omdat ridders ons allebei boeien”, legt de Nijmegenaar uit.

Loopbal

De kinderen kunnen in het kasteel twee keer luisteren en kijken naar een betoverende voorstelling van Netty Gebbing. Maar ze vinden het al even leuk om zich buiten uit te leven bij Circus Factory van Bart Faseur uit Nijmegen. Neem Pleun Riemslag (8) uit Arnhem. Ze oefent op een loopbal. En dat gaat buitengewoon goed. Het lukt haar zelfs op de bal te staan en een bord op een dun stokje draaiende te houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe