Volledig scherm
De boot met vijf roeiers sloeg om in de Nederrijn, ter hoogte van het Looveer in Huissen. © Persbureau Heitink

Dit weten we over het roei-ongeluk op de Nederrijn bij Huissen

UpdateHUISSEN - Bij een roei-ongeluk op de Nederrijn bij Huissen zijn zaterdag twee ervaren roeiers van de Arnhemse roeivereniging Jason om het leven gekomen. Het gaat om twee Arnhemmers van 60 en 71 jaar oud. Dat gebeurde nadat hun boot rond 09.40 uur zaterdagmorgen omsloeg. Hoe dat kon gebeuren is niet geheel duidelijk.

Zij zaten met drie andere roeiers in de boot, twee mannen van 47 en 49 uit Arnhem en een 48-jarige vrouw uit Doorwerth.  

Volgens een brandweerwoordvoerder spreken de lezingen van getuigen over wat er precies is gebeurd elkaar tegen. Pontbaas Sjaak Eggenhuizen van het Looveer zegt dat de roeiboot, komend vanaf de kant van Pannerden, door een fout van de stuurman tegen een ponton is geklapt, dat verankerd ligt in het water voor betoncentrale Schraven, en daardoor is omgeslagen. Een andere getuige zegt dat de roeiers tegen een scheepje zijn gevaren dat midden in de rivier ligt.

Quote

Dit is nog nooit voorgeko­men. Dit is een ramp voor onze vereniging.

Erik Metz, voorzitter roei-afdeling Jason

Voorzitter Erik Metz van de roei-afdeling van Jason zegt dat zij ook nog gissen naar de toedracht van het ongeval. ,,Over de toedracht doen geruchten de ronde’’, zegt hij. ,,Wij weten niet precies wat er gebeurd is.’’ De politie onderzoekt de precieze oorzaak en toedracht van het ongeval. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Landelijke Eenheid.

Lees ook: Leden Jason zoeken steun bij elkaar na roei-ongeluk

Volledig scherm
De zoekactie naar de andere roeier is nog in volle gang. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Het vijftal is na de aanvaring in het water terechtgekomen. Hoewel zij volgens hulp- en reddingsdiensten zwemvesten droegen zijn de twee dodelijke slachtoffers vermoedelijk bij twee aangemeerde vrachtschepen in een keerstroom terechtgekomen, waardoor ze naar beneden zijn gezogen en onder de schepen terecht zijn gekomen.

Het water in het Pannerdensch Kanaal en de daarop aansluitende Nederrijn staat hoog. Het water stroomt snel, met ongeveer 8 kilometer per uur. Het heeft daardoor een grote kracht.

De 48-jarige Doorwerthse en de Arnhemse stuurman van de boot wisten zelf uit het water te komen. Zij zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gebracht. De andere Arnhemmer die het ongeval overleefde is gereanimeerd en naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen overgebracht. Hij zou er slecht aan toe zijn. ,,Wij weten niet hoe het met hem gaat’’, aldus Metz. Hij ziet ook de geruchten rondgaan op social media dat de man zou zijn overleden. ,,Daar hebben wij zeker geen bevestiging van.’’ De twee roeiers die later overleden bleken raakten daarna vermist. Een grote zoekactie werd op gang gezet. Hun lichamen zijn rond 13.00 en 14.30 uur gevonden.

Volledig scherm
De plek waar het stoffelijk overschot is gevonden van een van de roeiers. Daar werden de twee schepen leeggemaakt om beter te kunnen zoeken. © DG

Om goed te kunnen zoeken zijn de twee vrachtschepen waaronder de roeiers terecht zouden zijn gekomen leeggemaakt, waardoor ze minder diep in het water lagen en duikers onder de boot konden komen. Daar zijn de twee slachtoffers gevonden, op ongeveer 50 meter van waar de boot omsloeg.

Volgens ingewijden gaat het om twee oudgedienden van de vereniging en is een van hen een bestuurslid.

,,Dit is nog nooit voorgekomen. Dit is een ramp voor onze vereniging’’, zegt Metz. Op de website van Jason schrijft hij dat er morgen een bijeenkomst is in het clubgebouw voor leden. 'Wij zijn als bestuur zeer aangeslagen door dit vreselijke nieuws. We denken op de eerste plaats aan de slachtoffers en hun familieleden', staat er. 

Volgens Metz bestond het vijftal uit ervaren roeiers, allen met een brevet om op de rivier te mogen roeien. ,,Sommigen deden dat dagelijks.’’

Betuwe