Dora Jansen op weg naar boven in het stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen. Foto: Rolf Hensel.
Volledig scherm
PREMIUM
Dora Jansen op weg naar boven in het stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen. Foto: Rolf Hensel. © Rolf Hensel

Dora Jansen (89) kan dankzij traplift in stadsmuseum eindelijk kijken naar foto's van evacuatie Huissen

HUISSEN -  De 89-jarige Dora Jansen komt weliswaar niet uit Huissen, toch is de Gendtse blij dat ze eindelijk de tijdelijke expositie Huissen getroffen kan bezoeken. Nu stadsmuseum Hof van Hessen beschikt over twee trapliften kunnen ook mensen die slecht ter been zijn de tentoonstelling over de evacuatieperiode in oktober 1944 met eigen ogen bekijken. 

,,Tot nu hoorde ik alleen andere mensen erover. Zij waren blij dat ze zijn geweest. Ik kan de steile trap niet oplopen en nu met de traplift is wel mogelijk de eerste verdieping te bereiken. En als ik naar de foto's kijk van mensen uit Huissen die hun huis moeten verlaten, denk ik terug aan onze eigen evacuatie.”

,,Nu ik ouder word, denk ik daar steeds meer aan. Wij gingen over een noodbrug van Doornenburg naar Pannerden. Tussen ons liepen en reden Duitsers. Telkens kwamen er bommenwerpers over. Die schoten op de Duitsers. Maar er werden ook twee burgermeisjes gedood. Dat vergeet je nooit", zegt Jansen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe