Volledig scherm
Carnavalsvierders. © Erik van 't Hullenaar

Drinkende minderjarigen in Lingewaard hard aangepakt

BEMMEL - Lingewaard pakt minderjarige jongeren die alcohol drinken hard aan. Burgemeester Marianne Schuurmans roept dat al een aantal jaar en voegt de daad bij het woord, zo blijkt uit de cijfers. De gemeente staat met 21 uitgedeelde boetes in 2015 met stip op nummer 1 in Gelderland.

Van die 21 boetes werden er 18 uitgeschreven tijdens de carnaval. Dezelfde controleur schreef in buurgemeente Overbetuwe in die periode 6 van de 7 uitgedeelde boetes uit.

Landelijk
Ook landelijk scoort Lingewaard hoog. Daar staat de gemeente op plek 12, achter grote en middelgrote steden als Den Haag, Rotterdam en Den Bosch, Zwolle, Deventer en Amersfoort.

Wel is Lingewaard ten opzichte van 2014 gezakt in de lijst. Toen stond de gemeente met 10 uitgedeelde boetes op plek 5.

Verdriedubbeling
In heel Nederland is het aantal boetes voor drinkende minderjarigen in 2015 verdriedubbeld ten opzichte van 2014, van 370 naar 1.104. Toch is in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten is geen enkele boete uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

In 2015 werd in Gelderland in 25 van de 54 gemeenten geen bon uitgeschreven. Een jaar eerder was dat in 37 gemeenten het geval.

Arnhem
Onder de gemeenten waar in 2015 geen enkele boete is uitgeschreven is ook Arnhem, die in 2014 met 10 boetes nog op vier stond van de landelijke lijst.

Wilt u weten hoeveel boetes er in uw gemeente werden uitgedeeld, kijk dan op de kaart hieronder. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.

Betuwe