Volledig scherm
Bij de woning zijn borden geplaatst waar een afschrikwekkende werking van uit moet gaan. © Gerard Verschooten

Drugspanden gaan steeds vaker op slot

BEMMEL - In Bemmel is een villa gesloten door de loco-burgemeester, omdat achter het huis een loods is aangetroffen met daarin een hennepkwekerij en een hoeveelheid drugs die niet voor eigen gebruik was. Hoe gaat zoiets?

1. Wat is nodig voor sluiting ?

Niet zo heel veel. De lokale overheid neemt aan dat bij meer dan een halve gram harddrugs, meer dan 5 gram softdrugs of meer dan 5 hennepplanten, dit niet  voor eigen gebruik is, maar dat sprake is van drugshandel. Van overlast hoeft geen sprake te zijn.

2. Is dit niet al te streng? 

Het is in ieder geval strenger dan voorheen. Tot april 2017 volgde altijd eerst een schriftelijke waarschuwing. Nadien voerden Overbetuwe en Lingewaard een nieuwe maatregel in, waardoor dat niet meer nodig is. Sluiting moet afschrikwekkend werken. Maar het besluit ertoe wordt 'zeker niet lichtvaardig' genomen. ,,Het is een zware maatregel, maar wel een die past bij de ernst van het vergrijp", klinkt het in Overbetuwe. ,,Handel in drugs is niet alleen verboden, maar levert vaak ook gevaar op voor de omgeving." 

Er wordt zo fel tegen gestreden, zegt een woordvoerster, omdat er vaak samenhang is met georganiseerde criminaliteit, en omdat kwekerijen voor brandgevaar kunnen zorgen. Ook criminele activiteiten op zich kunnen gevaarlijk zijn. Hoewel de toedracht nog niet vaststaat, is zeker dat in of bij de villa in Bemmel woensdagavond een schietpartij plaatsvond waarbij iemand gewond raakte. De hoofdverdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

3. Is sluiten een trend?

Het lijkt er wel op. De laatste jaren ging in Andelst een bedrijfspand drie maanden dicht omdat er hennep werd gevonden. In Driel kwam een bewoner er met een waarschuwing van af. In Huissen ging een huis aan de Julianastraat een maand dicht omdat er een hennepkwekerij en wapens werden aangetroffen.  

4. Wat gebeurt er met de bewoners?

Die worden dakloos. Ze moeten zelf een ander verblijf zoeken.

5. Kunnen ze in beroep?

Ja, binnen zes weken na de bekendmaking. In Bemmel staan op het adres aan het Kattenleger vier personen ingeschreven. Betrokkenen hebben volgens de gemeente een bezwaarschrift ingediend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe