Volledig scherm
© Herman Stöver

Ede voert lijst met meeste dodelijke bedrijfsongevallen aan

EDE - De afgelopen zes jaar zijn in totaal zeven mensen om het leven gekomen bij een arbeidsongeval in de gemeente Ede. Dat blijkt uit de cijfers van 2010 tot en met 2015 die de Inspectie SZW heeft vrijgegeven. De Gelderse gemeente voert daarmee in negatieve zin de lijst aan in het verspreidingsgebied van De Gelderlander. Plek twee is voor Neder-Betuwe met drie dodelijke ongelukken.

Plek drie is een plaats die zeven gemeenten delen. Te weten: Arnhem, Beuningen, Nijmegen, Oost Gelre, Rheden, Rhenen en Rijnwaarden. In al die gemeenten zijn de afgelopen zes jaar twee mensen om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval.

Onduidelijk
Ook als alle niet fatale ongelukken worden meegenomen voert Ede de lijst aan. In totaal ging het 92 keer mis. 59 van hen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. En 22 mensen hielden blijvend letsel over. Hoe het kan dat de gemeente Ede relatief veel arbeidsongevallen kent, is niet duidelijk. „Maar de cijfers zeggen ook niet alles over de ongelukken”, vertelt woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW.

Onderzoek
„Het kan goed dat het ongeluk helemaal niet in de gemeente Ede heeft plaatsgevonden, maar dat het bedrijf wel in Ede gevestigd is.” Landelijk gezien deed de inspectie de afgelopen zes jaar onderzoek naar 11.533 arbeidsongevallen. Daarbij vielen in totaal 11.816 slachtoffers en kwamen 350 mensen om het leven.

Bekijk hier hoeveel ongelukken er in uw gemeente geregistreerd zijn. De tekst gaat onder de infographic verder.


Uitzendkrachten
Een steeds groter deel van de slachtoffers is werkzaam als uitzendkracht. Zo was in 2010 was 13,9 procent van de slachtoffers aan het werk via een uitzendbureau. In 2015 ging het in 18,3 procent van de gevallen om een inhuurkracht. Ook de Inspectie SZW en het Rijksinstituut voor Verkeer en Milieu (RIVM) zien dat uitzendkrachten ‘een kwetsbare groep’ vormen.

Onderzoek van de RIVM toonde vorig jaar nog aan dat het risico op een arbeidsongeval voor deze groep 70 procent hoger ligt dan gemiddeld.

Betuwe