Volledig scherm
De antieke vleugel wordt op z'n kant de trap van kasteel Doornenburg opgeduwd. © Erik van 't Hullenaar

Een Bechstein van 300 kilo is zwaar

DOORNENBURG - De Stichting tot Behoud van den Doornenburg heeft eer van haar werk. Het is gelukt geld bijeen te brengen voor een concertvleugel die past bij het interieur van de Ridderzaal.

Een heel karwei was het om de nieuwste aanwinst voor Kasteel Doornenburg de trap op te duwen. ,,Als je op die steile helling uitglijdt, dan ga je’’, zegt Frank Hollander uit Elst, die de honderd jaar oude vleugel voor de Stichting tot Behoud van den Doornenburg reviseerde.

Hollander duwde gistermiddag het instrument van ongeveer 300 kilo, dat op zijn kant was gezet, samen met een stagiair, zijn dochter en twee transporteurs over stalen platen de trap op, richting loopbrug.  Daarna kon het instrument op een plaat met wieltjes over de brug naar de ingang van de hoofdburcht worden gerold. 

Kers op de taart

Voor de mensen van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg was het binnenhalen van de vleugel de kers op de taart. Zij hebben het benodigde bedrag (20.000 euro voor een antieke  Bechstein in optima forma) via crowdfunding bijeen gekregen. Volgens Tine Evers van de commissie is dit nu op een oor na gevild. ,,Vooral met dank aan de bijdragen van verschillende fondsen uit de regio, van het Rabofonds en het Prins Bernard Cultuurfonds’’, zegt ze. ,,Daarnaast hebben zo'n vijftien mensen voor 150 euro een pianotoets geadopteerd.’’

De aanwezigheid van een vleugel was een voorwaarde om het Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenfestival met vier concerten binnen te kunnen halen. Daarbij moest het ook nog passen bij het interieur van de Ridderzaal.  Eerder huurde de stichting wel eens een vleugel, maar dat is kostbaar. Op 25 juli wordt het instrument voor het eerst bespeeld, tijdens een concert voor genodigden en belangstellenden. Clara Strobel bijt om 20.00 uur het spits af.

Quote

Daarnaast hebben zo'n vijftien mensen voor 150 euro een pianotoets geadop­teerd

Tine Evers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe